Milijoni vernikov romajo v Meko

Okoli dva milijona muslimanskih romarjev z vsega sveta so začeli vsakoletno tradicionalno romanje, hadž, v sveto islamsko mesto Meka.

Objavljeno
28. december 2006 09.59
Meka - Okoli dva milijona muslimanskih romarjev z vsega sveta danes začenja vsakoletno tradicionalno romanje, hadž, v sveto islamsko mesto Meka. Romarji se bodo zbrali v dolini Mine blizu Meke, v petek ob zori pa se bodo odpravili k vznožju gore Arafat. Tudi letos spremljajo romanje poostreni varnostni ukrepi, saj v množici pogosto prihaja do panike, ki skoraj vsako leto zahteva številna življenja.

Januarja letos je bilo med hadžem v hudi gneči do smrti poteptanih 364 ljudi, lani pa 251. Obe tragediji sta se zgodili med obredom kamenjanja hudiča pri vstopu na most, od koder verniki mečejo kamenje na tri stebre, ki poosebljajo hudiča in moč zla. Po tragedijah so most odstranili, tako da upajo, da bodo letos preprečili nove žrtve.

Danes se bodo romarji zbrali v dolini Mine blizu Meke, v petek ob zori pa se bodo odpravili k vznožju gore Arafat, kjer je imel po islamskem verovanju prerok Mohamed svojo zadnjo pridigo. Tam bodo preživeli dan ob molitvi, s katero prosijo za milost in odpuščanje. V soboto se bodo vrnili v Mino, kjer bo potekalo simbolično kamenjanje hudiča, ki zaznamuje začetek muslimanskega praznika žrtvovanja eid al adha (kurban bajram), ko muslimani v spomin na preroka Abrahama zakoljejo ovco ali kako drugo žival. Hadž se bo končal v ponedeljek.

Romanje v Meko je eden od petih stebrov muslimanske vere. Islamska sveta knjiga Koran predpisuje, da mora vsak musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda. Hadž v simboličnem smislu predstavlja tudi sodni dan, na katerega se bo moral vsak musliman v skladu z islamskim naukom zagovarjati pred Alahom za svoja dejanja.

V soboto kurban bajram

Muslimani v Sloveniji bodo v soboto, 30. decembra, obeležili svoj praznik kurban bajram. Osrednja bajramska slovesnost bo v Ljubljani v športni dvorani Slovan na Kodeljevem. Molitev bo vodil mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus. Bajramsko molitev bodo pripravili tudi v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani in Novem mestu, so sporočili iz Islamske skupnosti v Sloveniji.