Milo Đukanović bo profesor

Nekdanji črnogorski predsednik in premier Milo Đukanović ustanavlja zasebno univerzo . S tem pa ni konec ugibanj o njegovi zaposlitvi.

Objavljeno
03. januar 2007 07.15
Milo Đukanović
Podgorica – Dolgoletni črnogorski predsednik in premier Milo Đukanović je konec lanskega leta potrdil, da bo s profesorjema črnogorske univerze dr. Veselinom Vukotićem in dr. Draganom Vukčevićem v Podgorici ustanovil zasebno univerzo. Gradnja reprezentančne stavbe naj bi se začela prav kmalu in naslednje šolsko leto naj bi se na pravni in ekonomski fakulteti že začel pouk. Sodeč po odzivih pa Đukanovićeva izjava ni pomirila zanimanja javnosti, ki jo zanima, ali bo imel službo in kakšno.

Bil je slab študent

Đukanović je jeseni napovedal, da se bo ukvarjal s posli, potem ko kljub prepričljivi zmagi svoje DPS (ki jo vodi še zdaj) na volitvah ni več želel na položaj premiera. Marsikomu se to ne zdi prav. Prvič zato, ker v Črni gori poleg državne univerze z razvejano mrežo fakultet obstaja že več zasebnih visokošolskih inštitucij, tako da dvomijo o donosnosti tega “posla” za Đukanovića. Na njegovo prihodnjo vlogo na univerzi letijo tudi cinične pripombe. Podpredsednik najmočnejše opozicijske stranke Gibanje za spremembe, univerzitetni profesor dr. Branko Radulović, je dejal, da Đukanović v »normalnih razmerah« ne bi imel nobene možnosti za profesorsko kariero, saj je star že 46 let in je bil slab študent.

Nekateri zaskrbljeni člani univerze se bojijo, da gre za “ugašanje” državne univerze in opozarjajo na Dukanovićeve sodelavce. Nekdanji dekan in profesor pravne fakultete dr. Dragan Vukčević je predsednik sveta za visoko izobraževanje. Ta svet je pred tremi leti imenovala vlada premiera Đukanovića. Dr. Veselin Vukotić, ki je bil v začetku 80. let Đukanovićev profesor, pa je podpredsednik sveta za privatizacijo, katerega predsednik je bil Đukanović. Dr. Vukotić je tudi ustanovitelj več finančnih in borznih hiš ter avtor številnih strateških dokumentov in zakonov. Opozicija poudarja, da sta njegova neoliberalna ekonomija in vodenje privatizacije “oropala Črno goro”.

Med Đukanovićevimi prihodnjimi morebitnimi posli omenjajo njegova lastna ali solastniška podjetja, večinoma v tujini. Med mogočimi delodajalci sta tudi madžarska gradbena korporacija in ljubljanski Petrol, ki da bi ga lahko imenoval za svojega “predstavnika v Črni gori” po odkupu Montenegrobonusa, registriranega za raziskovanje nafte na črnogorskem primorju.

Realisti pa vidijo Đukanovića kot prihodnjega predsednika Črne Gore. Predsednik in premier je bil 17 let. Letos se predsedniku Filipu Vujanoviću izteče mandat in ne pričakujejo njegove ponovne izvolitve, ker ni preveč priljubljen. Univerziteni profesor dr. Blagota Mitrić se je pred kratkim “v imenu naroda” obrnil na Đukanovića, ga imenoval Primus in ocenil, da nihče ne more tako uspešno voditi naroda kot on, “ker je z državniško modrostjo in s politično karizmo v časih, ki so bili za Črno Goro najtežji, pokazal, da je v državnem pogledu za vse Črnogorce tisto, kar je bil Jezus za kristjane”.

Preberite v tiskanem Delu.