Milošević še živi?

Vabilo na nedeljske parlamentarne volitve v Srbiji je prejel tudi nekdanji srbski predsednik Slobodan Milošević, ker njegove smrti pred skoraj letom dni niso zabeležili v volilni register.

Objavljeno
20. januar 2007 14.35
Miloševič v Haagu
Beograd - Vabilo na nedeljske parlamentarne volitve v Srbiji je dobil tudi nekdanji srbski predsednik Slobodan Milošević, ker njegove smrti pred skoraj letom dni niso zabeležili v volilni register.

Miloševićeva družina še ni poslala potrdila o smrti svojega člana


"S pravnega zornega kota je Miloševič še vedno živ, saj njegova smrt še ni bila uradno zabeležena v volilnem registru," so za srbski časnik, pojasnili v beograjskem volilnem okrožju, kjer je nekdanji predsednik nekoč živel in imel pravico voliti.

V skladu s srbsko zakonodajo bi morala ali družina ali pa veleposlaništvo Srbije na Nizozemskem beograjskemu okrožju, kjer je Milošević nekoč živel, poslati uradno potrdilo o smrti. "Vse dokler nimamo tega dokumenta, bomo Miloševiču pošiljali vabila na glasovanje," je za srbski časnik povedal lokalni uslužbenec.

Po poročanju omenjenega časnika bi se tako lahko tudi zgodilo, da na nedeljske volitve pride tudi glavni haaški obtoženec Ratko Mladić, za katerim se je pred enajstimi leti izgubila vsaka sled. Še vedno ima namreč uradni naslov v Beogradu, zato je njegovo ime zagotovo v volilnem imeniku, v poštnem nabiralniku pa ga najverjetneje tudi že čaka vabilo na volitve.

Jutri gre spet zares

V Srbiji bodo v nedeljo tretje parlamentarne volitve po političnem preobratu oktobra 2000. Kot kaže večina javnomnenjskih raziskav, naj bi tudi tokrat največ glasov dobili radikalci (SRS) haaškega obtoženca Vojislava Šešlja, vendar nobena stranka ni javno napovedala pripravljenosti, da z njimi oblikuje vlado. Volitve so ključnega pomena za državo, ki čaka odločitev mednarodne skupnosti o statusu Kosova, napovedano po volitvah, in ki si po letih izolacije prizadeva za vstop v Evropsko unijo.

Telesni stražarji vodje opozicijske Liberalnodemokratske stranke (LDP) Čedomirja Jovanovića pa so v petek zvečer obvestili beograjsko policijo, da je pod avtomobilom njihovega varovanca razstrelilna naprava toda policija je po preiskavi sporočila, da pod avtomobil ni podtaknjena bomba, ampak zavoj z "neidentificirano rdečo zmesjo, ki ne more eksplodirati".

Jovanović zaradi volilnega molka ni želel dati nobene izjave, zato pa so bilo toliko bolj glasni njegovi sodelavci, ki so javnost obvestili, da so pod avtomobilom vodje LDP oziroma pod zadnjim desnim sedežem, kjer on ponavadi sedi, videli pet ali šest palic z razstrelivom. Zatrdili so tudi, da je stranka v zadnjih nekaj mesecih dobila več opozorilnih groženj, da Jovanović ne bo živ prišel v srbsko skupščino.

Jovanović je bil tesni sodelavec marca 2003 umorjenega srbskega premiera Zorana Đinđića in se še vedno šteje za edinega naslednika njegovih proevropskih stremljenj. Leta 2004 je s privrženci oblikoval frakcijo v Demokratski stranki srbskega predsednika Borisa Tadića, ki jo je slednji izključil, Jovanovič pa je pozneje ustanovil lastno stranko. LDP, ki kandidira za vstop v srbski parlament v koaliciji s še tremi strankami, se sedaj ponuja Tadiću kot partnerka za oblikovanje vlade, vendar le ob pogoju, da v njej ne bo Koštuničeve DSS.