Ministrica Rdečih Kmerov kmalu na svobodi

Članico zloglasnega režima Rdečih Kmerov bodo na prostost izpustili zaradi zdravstvenih razlogov.

Objavljeno
17. november 2011 12.09
Posodobljeno
17. november 2011 12.16
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Phnom Penh − Posebno sodišče Kambodže in Združenih narodov je sporočilo, da bodo Ieng Tirith, eno od štirih obtoženih predstavnikov zloglasnega režima Rdečih Kmerov, ki so nad kamboškim prebivalstvom s trdo roko vladali med letoma 1975 in 1979, zaradi zdravstvenih razlogov izpustili na prostost.

Nekdanji kamboški ministrici za socialne zadeve bi morali soditi skupaj z ideologom zloglasnega režima in namestnikom leta 1998 umrlega voditelja Pol Pota, Nuonom Cheo, nekdanjim voditeljem Kambodže Khieujem Samphanom in nekdanjim zunanjem ministrom Iengom Saryjem. Uvodne izjave so predvidene za 21. november, dokazni postopek pa se bo začel 28. novembra. Četverico, ki so jo aretirali leta 2007, potem ko je desetletja živela na prostosti, sicer obtožujejo vojnih zločinov, zločinov proti človeštvu, genocida, mučenja in verskega preganjanja.

Šele drugo, a najpomembnejše sojenje

Posebno sodišče Kambodže in Združenih narodov so vzpostavili že leta 2006, do zdaj pa so na njem sodili le eni osebi − nekdanjemu vodji zloglasnega zapora Tuol Sleng, Kaing Guek Eavu, znanemu tudi kot Duch.

Sodišče je ječarja Rdečih Kmerov julija lani spoznalo krivega vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu v času, ko je kot vodja zapora nadzoroval množični poboj 15.000 moških, žensk in otrok. Čeprav je tožilstvo zahtevalo 40-letno zaporno kazen, je sodišče Duchu izreklo zgolj 35-letno kazen, pri tem pa upoštevalo tudi čas, ki ga je že preživel za zapahi, kar pomeni, da bi lahko kot svoboden človek iz zapora odkorakal po približno 19 letih.

Številni preživeli in sorodniki žrtev režima Rdečih Kmerov so bili nad takšno razsodbo osupli, tožilstvo pa prepričano, da je preblaga, zaradi česar se je nanjo pritožilo že avgusta lani. Na sodbo se je pritožil tudi Duch, in sicer zaradi pravnih napak in pomanjkanja pristojnosti sodišča. Kot je pojasnil njegov odvetnik Kar Savuth, je bil obtoženec poleg tega zgolj eden izmed 196 ječarjev v zaporu in je le izpolnjeval ukaze, zato bi ga morali obravnavati kot žrtev režima, ne pa kot hudodelca. Sodišče bo svojo odločitev sporočilo tretjega februarja.

Rdeči Kmeri, ki so oblast v Kambodži prevzeli leta 1975, so odgovorni za enega izmed najhujših zločinov 20. stoletja. V želji, da bi oblikovali komunistično utopijo, so izpraznili mesta, njihove prebivalce pa zasužnjili in prisilili, da delajo na skupnih kmetijah. Režim je med letoma 1975 in 1979 s stradanjem, usmrtitvami in prenapornim delom izbrisal skoraj četrtino kamboškega prebivalstva, pri čemer je bil osrednji aparat režima ravno zapor Tuol Sleng, od koder so na »polja smrti« odpeljali na tisoče zapornikov, ki se od tam niso vrnili. Ko je leta 1979 vietnamska vojska vdrla v deželo in strmoglavila Rdeče Kmere, je bilo ubitih ali izstradanih že do dva milijona ljudi.