Mironov za ustavne spremembe glede predsedniškega mandata

Predsednik zgornjega doma ruskega parlamenta Sergej Mironov je pozval k ustavnim spremembam, ki bi Vladimirju Putinu omogočile, da ostane na predsedniškem položaju tudi po letu 2008.

Objavljeno
30. marec 2007 16.53
Sergej Mironov
Moskva - Predsednik zgornjega doma ruskega parlamenta, sveta federacije, Sergej Mironov je pozval k ustavnim spremembam, ki bi sedanjemu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu omogočile, da ostane na predsedniškem položaju tudi po letu 2008. Putin se je v odzivu že izrekel proti ustavnim spremembam.

Mironov je dejal, da bi morali predsedniški mandat razširiti s štirih na pet do sedem let, hkrati pa predsedniku dovoliti, da se več kot dvakrat poteguje za ta položaj. Po njegovem bi predsednik države lahko trikrat zasedel ta položaj. Mironov se je tudi zavzel, da bi se v razpravo o tem vprašanju vključili tudi lokalni parlamenti v vseh ruskih regijah.

Na predlog Mironova se je že odzval ruski predsednik Vladimir Putin in sporočil, da nasprotuje kakršnimkoli spremembam, ki bi mu lahko omogočile, da bi še tretjič zasedel predsedniški položaj. "Predsednik meni, da ni nobene potrebe za spremembo ustave," je dejal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Kasparov: Vedo, da Putin ne bo ostal

Opozicijski voditelj in nekdanji svetovni šahovski prvak Gari Kasparov je predlog Mironova označil za "histerični jok" Putinovih lojalistov, ki bi lahko izgubili svoje položaje, če bo prišlo do sprememb na ruskem vrhu. "Vedo, da Putin ne bo ostal, vendar pa ne vedo, kaj naj storijo," je dejal na novinarski konferenci.

Tudi predsednik spodnjega doma, dume, Boris Grizlov, ki je Mironovov politični tekmec, nasprotuje predlogu. "Ne podpiram predloga za spremembo ustave," je dejal.

Predsedniške volitve v Rusiji 2. marca 2008


Predsedniške volitve v Rusiji so napovedane za 2. marec 2008, v skladu s sedanjo ustavo pa se Putin, ki je bil na položaj že izvoljen dvakrat, za predsedniški položaj ne bo več smel potegovati.

54-letni Mironov je sicer bil v svetu federacije že tretjič izvoljen za predsednika. 189 poslancev je glasovalo za njegovo ponovno izvolitev, eden se je glasovanja vzdržal. Za izvolitev je potreboval najmanj 89 glasov podpore.