Misija ISAF je v hudih škripcih

Zaradi posledic napada nata v Afganistanu, v katerem je bilo 125 mrtvih, se je že dvignil politični vihar v Nemčiji. Letalski napad je od Američanov zahteval nemški poveljnik.

Objavljeno
06. september 2009 21.45
B. V., P. Ž.
B. V., P. Ž.
Kabul - Prizorišče smrtonosnega petkovega letalskega napada v provinci Kunduz je v soboto obiskal tudi general Stanley McCrystal, vrhovni poveljnik sil Nata v Afganistanu. V zračnem napadu na cisterne z gorivom, ki so jih ugrabili talibi, je bilo med 125 mrtvimi tudi najmanj dva ducata civilistov, predstavniki krajevnih oblasti pa trdijo, da je žrtev še več.

Letalski napad je od Američanov zahteval nemški poveljnik, ker so menda talibi hoteli izpeljati napad na oporišče bundeswehra. Zaradi posledic napada se je že dvignil politični vihar v Nemčiji. Opozicija je ostro napadala ministra za obrambo Franza Josefa Junga, češ da je načrtno prikrival podatke o naravi napada in številu mrtvih, saj je omenjal več kakor polovico manjše število žrtev. Časnik Washington Post pa je poročal, da nemški poveljnik obveščevalnih podatkov, na podlagi katerih je zahteval bombardiranje, ni dovolj natančno preveril.

Nekaj dni pred tem napadom je tiskovni predstavnik Natove misije ISAF v Afganistanu izjavil, da so varnostne razmere v državi slabše kot kadar koli po jeseni 2001, ko so na Afganistan padle prve ameriške bombe. Visoki častnik ISAF, s katerim smo se pogovarjali, nam je dejal, da takšno izjavo razume kot priznanje, da misija ni uspela. To, kar se je zgodilo v Kunduzu, je velik udarec prizadevanjem ISAF za izboljšanje razmer in, predvsem, odnosom s civilnim prebivalstvom. »Težko bomo ljudi prepričali, da jim hočemo dobro,« je za Delo povedal visoki Natov častnik, ki je želel ostati neimenovan.

Iz ponedeljkove tiskane ozdaje Dela