Misija Mars je uspela

Rusi so po 520 dneh uspešno končali simulacijo poleta človeške posadke na Mars.

Objavljeno
04. november 2011 16.48
Posodobljeno
04. november 2011 17.34
Li. K./STA
Li. K./STA
MOSKVA – Šest 'astronavtov' je bilo kar 12.500 ur zaprtih, popolnoma izoliranih v majhnem modulu, ki je po velikosti še najbolj spominjal na finsko savno brez oken in vrat. Vso hrano so imeli s seboj. Komunikacija z zunanjim svetom je bila vezana na kontrolni center in zakasnjena, povsem enako, kot če bi bili v vesolju.

»Mednarodna ekipa je končala 520-dnevno misijo,« je ob prihodu iz kapsule dejal poveljnik Aleksej Sitjov, eden od treh Rusov, ki so sodelovali v napornem eksperimentu, poročajo tuje tiskovne agencije. Član ekipe iz Italije Diego Urbina je dejal, da je ponosen, da je lahko sodeloval v misiji. Izrazil je upanje, da bo eksperiment pomagal človeštvu, da bo nekega dne uresničilo svoje sanje. V preizkusu sta sodelovala še Kitajec in Francoz.

Kot v Velikem bratu

Prostovoljci, vsi so bili moški, stari med 27 in 38 let, so bili zaprti v 550 kubičnih metrov velikem zabojniku. Dnevno so imeli osem ur časa za spanje, osem ur za delo in osem za sprostitev. Redno so morali dajati vzorce urina in krvi, prav tako so bili 24 ur na dan obdani s kamerami in senzorji. Vsak član posadke je imel na voljo le tri kvadratne metre zasebnega prostora, ki je bil skrit pred kamerami.

Misija Mars v 520 dneh

Cilj poskusa je bil ponazoritev misije na rdeči planet – 250 dni potovanja, 30 dni bivanja na površini planeta in še 240 dni za vrnitev.

 

Kakšna je bila navidezna vesoljska ladja, si lahko ogledate v videu: