Mitchell brez uspeha zapušča Bližnji vzhod

Ameriški odposlanec za Bližnji vzhod George Mitchell se je v Jeruzalemu srečal z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem v prizadevanjih za obnovo mirovnih pogovorov med Izraelom in Palestinci.

Objavljeno
11. oktober 2009 21.31
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Jeruzalem - Ameriški odposlanec za Bližnji vzhod George Mitchell se je danes v Jeruzalemu, še drugič v zadnjih dveh dneh, srečal z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem v prizadevanjih za obnovo mirovnih pogovorov med Izraelom in Palestinci. Vendar, pogovori niso bili uspešni.

Ameriški odposlanec se je z izraelskim premierom sestal v petek, ko se je srečal tudi s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, preden je odpotoval na sobotne pogovore v Kairo. Mitchell se je vrnil v Izrael, vendar ostal brez uspeha, da bi izraelsko in palestinsko stran prepričal v omehčanje njunih stališč ter v obnovo mirovnih pogovorov, ki so zastala konec lanskega leta.

 

Medtem ko Izrael ne želi popustiti pred ameriškim pritiskom, da bi zamrznil sporno gradnjo judovskih naselbin na Zahodnem bregu in vzhodnem Jeruzalemu, pa Palestinci vztrajajo, da mirovnih pogajanj ne bodo nadaljevali brez zamrznitve gradnje. Želijo tudi zagotovila, da bo izraelski umik iz Zahodnega brega in vzhodnega Jeruzalema potekal na osnovi končnega dogovora.

 

"Izrael mora priznati, da so meje iz leta 1967 meje med dvema državama in to je podlaga vsakršnih pogajanj," je poudaril svetovalec palestinskega predsednika Jaser Abed Rabo.