Mladić še letos za zapahi?

Glavni srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević pričakuje, da se bo glavni haaški obtoženec, general Ratko Mladić za zapahi znašel še letos. Kot je zagotovil, vztrajno iskanje Mladića napreduje.

Objavljeno
25. avgust 2009 14.37
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Beograd - Glavni srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević pričakuje, da se bo glavni haaški obtoženec, general Ratko Mladić za zapahi znašel še letos. Kot je zagotovil v pogovoru za srbski dnevnik Večernje novosti, vztrajno iskanje Mladića napreduje.

"Vztrajno delamo dan za dnem, da bi dosegli cilj in odkrili, aretirali in izročili Ratka Mladića in Gorana Hadžića haaškemu sodišču," je dejal Vukčević za srbski dnevnik. Na vprašanje, ali je bilo narejenega kaj napredka pri iskanju Mladića, glavnega obtoženca haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije, ki naj bi se skrival v Srbiji, pa je zagotovil, da "politična volja obstaja, zagotovljena pa je tudi pravilna koordinacija vseh državnih agencij".

 

Poudaril je tudi, da je Srbija odločena, da čimprej aretira oba haaška ubežnika in tako izpolni še zadnje pogoje za hitrejše približevanje Srbije Evropski uniji. "Zavedamo se, da je vsak dan, ki mine, velika izguba za Srbijo," je dejal.

 

Srbija sicer upa, da bi se EU pridružila do leta 2014. Z EU je podpisala tudi stabilizacijsko-pridružitveni sporazum, ki je prva stopnička na poti v EU, vendar se sporazum ne izvaja zaradi veta Nizozemske, dokler bo Mladić na svobodi. V Beogradu so sicer že večkrat izrazili prepričanje, da bodo Mladića prijeli še letos.

 

Mladić in Hadžić sta še edina haaška obtoženca, ki sta še vedno na svobodi. Mladić, medvojni vojaški poveljnik bosanskih Srbov, je obtožen vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida, predvsem med pokolom približno 8000 Muslimanov v Srebrenici. Hadžić pa je medvojni predsednik samooklicane Republike Srbske krajine, ki je delovala na Hrvaškem, obtožen pa je vojnih zločinov v Vukovarju.