Mladić v Haag konec leta?

Predstavniki srbskih varnostnih služb so sporočili, da so pospešili iskanje za najbolj iskanim domnevnim vojnim zločincem v Evropi Ratkom Mladićem. Sodišču v Haagu naj bi ga predali še pred koncem tega leta.

Objavljeno
12. oktober 2009 19.01
Ratko Mladić
Mo. B.
Mo. B.
Beograd - Predstavniki srbskih varnostnih služb so sporočili, da so pospešili iskanje za najbolj iskanim domnevnim vojnim zločincem v Evropi Ratkom Mladićem. Predstavnik varnostno-informativne agencije Jovan Stojić je razložil, da sta civilna in vojaška obveščevalna služba za iskanje nekdanjega generala, ki je na begu od leta 1995, uporabili vsa razpoložljiva sredstva. Pojasnil je še, da nadaljujejo tudi z iskanjem Gorana Hadžića za zločine, ki jih je domnevno storil med vojno na Hrvaškem.

General Ratko Mladić je osumljen genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v Bosni. "Trudimo se, da osumljenca najdemo in ju predamo sodišču v Haagu," je povedal Stojić. Odgovorne vladne službe zadolžene za iskanje Mladića in Hadžića pričakujejo, da bodo ubežnika našli in aretirali še pred koncem tega leta. Optimistična napoved je rezultat novega sodelovanja med srbskimi civilnimi in vojaškimi obveščevalnimi službami. Dokler Srbija ne aretira domnevnih vojnih zločincev, ne more začeti s pristopnimi pogajanji z Evropsko unijo.