Mladiću in Karadžiću bodo sodili ločeno

Mednarodno sodišče za vojne zločine v Haagu je formalno ločilo sodni postopek proti ubežniku Ratku Mladiću in nekdanjemu srbskemu predsedniku Radovanu Karadžiću. Ločitev je v interesu ugotavljanja resnice.

Objavljeno
15. oktober 2009 23.08
Ratko Mladić in Radovan Karadžić
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Haag - Haaško mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je danes formalno ločilo sodni postopek proti glavnemu haaškemu ubežniku, generalu Ratku Mladiću, od procesa proti nekdanjemu predsedniku Republike srbske Radovanu Karadžiću. Kot so sporočili s sodišča, je ločitev postopka v interesu pravice in ugotavljanja resnice.

Kakršnakoli odločitev ali razsodba tega sodišča v procesu proti Karadžiću se ne bo povezovala z individualno kazensko odgovornostjo Ratka Mladića, ki je še vedno na svobodi, je v svoji odločitvi danes zapisal sodni senat, ki bo 26. oktobra začel soditi Karadžiću. Sekretariatu sodišča je sodni senat obenem odredil, da postopku proti Mladiću odredi posebno številko.

 

V odločitvi je sodni senat spomnil, da sta prva in druga spremenjena obtožnica proti Karadžiću iz leta 1995 in 2000 zajemali tudi obtožbe proti Mladiću, da pa tretja spremenjena obtožnica iz februarja letos velja zgolj v odnosu na obtožbe, ki bremenijo Karadžića, zato je v interesu pravice, da se Mladić iz tega procesa izvzame.

 

Karadžić je bil aretiran 21. julija v Beogradu po 12 letih na begu. Haaškemu sodišču je bil izročen 30. julija. Haaška obtožnica ga bremeni genocida in drugih vojnih zločinov na območju BiH med vojno v letih 1992-1995, še spominja Tanjug.