Mladoletnemu Indijcu za skupinsko posilstvo tri leta v prevzgojni ustanovi

Sodišče bo upoštevalo čas, ki ga je eden od sodelujočih pri brutalnem napadu na 23-letno študentko že preživel za zapahi.

Objavljeno
31. avgust 2013 16.47
INDIA-RAPE/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

New Delhi − Sodišče v Indiji je naposled izreklo prvo kazen za grozovito posilstvo 23-letne študentke decembra lani v New Delhiju. Edinega mladoletnega obtoženca za zločin je spoznalo za krivega posilstva in umora ter ga obsodilo na najvišjo zagroženo kazen − tri leta v prevzgojni ustanovi, pri čemer pa bo sodišče upoštevalo čas, ki ga je že preživel za zapahi.

Mati žrtve je po navedbah tiskovne agencije AFP iz sodišča prišla v solzah, rekoč, da bi morali obtožencu soditi kot odraslemu in mu v skladu s tem izreči tudi kazen. Indijska zakonodaja namreč določa, da so lahko mladoletniki obsojeni na največ tri leta zapora. Obsojenec je bil v času zločina star 17 let.

Žrtvina družina je sicer ob začetku sojenja pozivala k smrtni kazni za najstnika, rekoč, da je indijskega kazenski program za mladoletnike preblag, saj je njegov namen prevzgojiti in ne kaznovati. Pred sodiščem se je danes zbralo tudi nekaj deset protestnikov, ki so zahtevali strožjo kazen ter vzklikali »Obesite tudi mladoletnika« in »Hočemo pravico«.

Sojenje peterici odraslih v sklepni fazi

Vzporedno s sojenjem mladoletniku sicer poteka tudi sojenje četverici odraslih obtožencev − peti obtoženec za napad, sicer domnevni vodja, je menda pred tedni v zaporu naredil samomor −, ki pa se bo po pričakovanjih zaključilo v prihodnjih tednih.

Vsi obtoženci so se izrekli za nedolžne v vseh točkah obtožnice, med drugim za umor, skupinsko posilstvo, ugrabitev in uničevanje dokazov. V primeru obsodbe jim grozi smrtna kazen.

Primer brutalnega posilstva 23-letne študentke, ki je zaradi notranjih poškodb umrla potem, ko jo je 16. decembra skupinsko posililo in z jekleno palico napadlo šest moških, ki so pri tem grobo pretepli tudi njenega spremljevalca, nato pa oba vrgli iz avtobusa, je pretresel in razbesnel Indijo. Sprožil je tudi več tednov trajajoče in pogosto nasilne proteste, med katerimi so demonstranti zahtevali strožjo zakonodajo in smrtno kazen za napadalce.

Zaradi ogorčenja javnosti je parlament sprejel novo zakonodajo za posiljevalce. Pred brutalnim napadom na študentko je namreč posiljevalcem v Indiji grozilo zgolj med sedem in deset let zapora, zdaj pa so oblasti podvojile minimalno kazen za skupinsko posilstvo, kot najhujšo pa so uvedle tudi smrtno kazen.