Množični protest kosovskih Srbov

Posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari je privolil v prestavitev dunajskega srečanja srbske in prištinske delegacije, ko je dobil uradno prošnjo srbskega predsednika Borisa Tadića.

Objavljeno
09. februar 2007 16.34
Priština/Beograd/New York - Več kot 10.000 prebivalcev severnega Kosova se je na protestnem shodu v Kosovski Mitrovici izreklo proti predlogu o prihodnjem statusu formalno še vedno srbske pokrajine, ki ga je prejšnji teden razgrnil posebni odposlanec ZN Martti Ahtisaari, poročajo beograjski mediji. Podoben protest za soboto napoveduje tudi gibanje kosovskih Albancev Samoopredelitev, ki je prav tako nezadovoljno z Ahtisaarijevem predlogom in zahteva razpis referenduma, po katerem bi razglasili neodvisnost Kosova.

Protestni shod, ki je potekal pod sloganom Za Kosovo v Srbiji, je priredil Srbski nacionalni svet severnega Kosova (SNV) s sedežem v Kosovski Mitrovici in kot so poročali beograjski mediji, se ga je udeležilo največ ljudi po protestu v juniju leta 1999, ko so po trimesečni zračni kampanji zveze NATO v pokrajino prišle njene mirovne sile (KFOR).

Dunajsko srečanje prestavljeno

Dunajsko srečanje beograjske in prištinske delegacije, ki ga je posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari sklical za prihodnji torek, bo 21. februarja. Ahtisaarijev namestnik Albert Rohan je med današnjim obiskom v Prištini povedal, da je posebni odposlanec ZN privolil v prestavitev srečanja, ko je dobil uradno prošnjo srbskega predsednika Borisa Tadića.

Ahtisaari je v četrtek na sedežu ZN sicer dejal, da še ni dobil uradne prošnje Beograda za preložitev pogovorov na Dunaju, vendar je izrazil pripravljenost, da ji ugodi in srečanje preloži za največ deset dni. Kot je danes povedal Rohan, se bosta beograjska in prištinska delegacija na Dunaju sešli 21. februarja, do zadnjega kroga njunih posvetovanj o Ahtissarijevem predlogu pa naj bi prišlo v začetku marca.

Ahtissarijev predlog že predstavljen Beogradu in Prištini

Posebni odposlanec ZN je predlog o prihodnjem statusu Kosova razgrnil prejšnji teden v Beogradu in Prištini, ko je pojasnil, da gre za njegovo "prvotno zamisel in da bo videl, kaj se bo zgodilo po posvetih z zainteresiranimi stranmi, ko naj bi dokončno določili časovne roke".

Takrat predstavljeni Ahtisaarijev predlog predvideva, da naj si večetnično Kosovo v prihodnosti ob nadaljnji mednarodni civilni in vojaški navzočnosti " samo vlada na demokratičen način". Predlog o neodvisnosti ne govori izrecno, po oceni Srbije pa odpira pot zanjo, kar je za Beograd nesprejemljivo.

Beograd: Preložitev srečanja tehnično in ne politično vprašanje

Ahtisaari se tudi v četrtek na sedežu ZN ni želel povsem jasno izreči o dokončnem statusu Kosova, vendar je poudaril, da je "o njem mogoče sklepati na podlagi tistega dela predloga, v katerem je zapisano, da se bo lahko Kosovo vključevalo v mednarodne organizacije in končno tudi v ZN".

Beograd je zahteval preložitev dunajskega srečanja zato, ker po januarskih parlamentarnih volitvah še niso konstituirali novega skupščinskega sklica in vlade. Predsednik Tadić je v sredo pojasnil, da gre za tehnično in ne za politično vprašanje oziroma da se Srbija ne poteguje za preložitev dunajskih pogovorov, ampak za uskladitev datumov za oblikovanje skupščine in vlade z datumom začetka pogovorov o Ahtisaarijevem predlogu.

Ahtisaari: Dokončen predlog oblikovan do konca marca

Ahtisaari je v New Yorku s svojim predlogom o prihodnjem statusu Kosova seznanil generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona, na novinarski konferenci pa je nato povedal, da ga bo dokončno oblikoval do konca marca, ko ga bo predstavil veleposlancem držav članic VS ZN.

Srečanje beograjske in prištinske delegacije je Ahtisaari sicer sklical za 13. februar na Dunaju, v četrtek pa je v New Yorku povedal, da je pripravljen privoliti v njegovo preložitev za en teden ali deset dni. Ob tem je poudaril, da bo ne glede na morebitno preložitev dunajskega srečanja svoj dokončni predlog vseeno predstavil Varnostnemu svetu do konca marca.

Srbske parlamentarne stranke še usklajujejo stališča

Mednarodna skupnost je sicer načrtovala, da bo kosovsko vprašanje rešila do konca minulega leta, vendar je Ahtisaari predstavitev svojega predloga o prihodnjem statusu Kosova prestavil na čas po parlamentarnih volitvah v Srbiji, ki so potekale 21. januarja. Srbske stranke, ki so si zagotovile vstop v parlament, še vedno usklajujejo stališča tako o oblikovanju skupščine kot vlade, kar naj bi bil glavni razlog za prestavitev dunajskega srečanja.

Kot namigujejo posamezni srbski mediji, naj bi novi skupščinski sklic konstituirali v začetku prihodnjega tedna. Poslanci novega parlamenta pa naj bi že na njegovi prvi seji obravnavali predlog resolucije o nadaljnji politiki Srbije na pogovorih o prihodnjem statusu Kosova. Parlament naj bi tudi podaljšal mandat dosedanji beograjski skupini za pogajanja o Kosovu, ki že pospešeno pripravlja omenjeno resolucijo. Predsedujoča skupini sta srbski predsednik Boris Tadić in odhajajoči premier Vojislav Koštunica.

Kosovski Srbi s protestnim shodom proti Ahtisaariju

Udeleženci protestnega shoda so se izrekli proti neodvisnosti Kosova, ki ga "protisrbski načrt Ahtisaarija in albanskih mentorjev predvideva z razbitjem Srbije". Eden od članov srbske pogajalske skupine in eden od vodilnih predstavnikov srbske manjšine v pokrajini Marko Jakšič je na shodu zatrdil, da Ahtisaarijev načrt Srbom na Kosovu ponuja pet "rezervatov" v petih srbskih občinah, Albancem pa daje ustavo in "vso srbsko zemljo".

Eden od voditeljev SNV Milan Ivanović je pred dnevi napovedal, da bodo protestne shode priredili v več krajih Kosova pa tudi v Beogradu. Kot je pojasnil, bodo na protestni shod v srbski prestolnici pred enim od veleposlaništev, ki ga načrtujejo v prihodnjih dveh tednih, povabili "vse Srbe s Kosova ter vse tiste, ki podpirajo ozemeljsko celovitost Srbije in njeno ustavo".

Kot je v četrtek napovedal vodja gibanja Samoopredelitev Albin Kurti, bodo v soboto priredili protestni shod v Prištini zato, ker Ahtisaarijev načrt ne vsebuje štirih prvin suverenosti. Načrt Kosovu ne zagotavlja sedeža v ZN pa tudi ne lastne vojske ter obrambnega in zunanjega ministrstva, povrh vsega pa bo dosedanjo misijo ZN (UNMIK) zamenjala druga mednarodna civilna misija. Nekdanji vodja prištinskih študentov iz časov pred vojno se huduje tudi zato, ker Ahtisaarijev načrt ne omenja neodvisnosti.

UNMIK je v sredo sporočil, da policija na Kosovu ne bo ovirala protestnega shoda, ki ga je napovedalo gibanje Samoopredelitev, opozoril pa je, da imajo mednarodne civilne in vojaške sile na Kosovu pripravljene načrte za vsak možni scenarij.