Množični protest v Vicenzi

Več deset tisoč italijanskih in drugih državljank in državljanov je protestiralo proti načrtovani širitvi ameriškega vojaškega oporišča v turističnem mestu Vicenza.

Objavljeno
17. februar 2007 17.45
Protest proti širitvi ameriškega vojaškega oporišča v Vicenzi
Vicenza - Več deset tisoč italijanskih in drugih državljank in državljanov ter aktivistk in aktivistov svetovnih emancipacijskih gibanj se je zbralo na protestu proti načrtovani širitvi ameriškega vojaškega oporišča v turističnem mestu Vicenza. Slednje je oddaljeno 40 kilometrov zahodno od Benetk. Že od zgodnjega jutra so prihajali protestniki v ta kraj z avtobusi in vlaki z vseh koncev Italije. Shodi so po navedbah italijanskih medijev minili brez incidentov.

Po navedbah organizatorjev se je protestov udeležilo okoli 150.000 ljudi, medtem ko jih je policija naštela 25.000. Različni protestni shodi so bili dolgi tudi do šest kilometrov. Protestniki so nosili mavrične zastave, ki simbolizirajo mir, nekateri so imeli tudi transparente z napisi "Hočemo ameriške turiste, ne ameriških vojakov" in "Jenkiji pojdite domov".

Po poročanju italijanske televizije so bili med protestniki tudi ameriški državljani, čeprav jim je veleposlaništvo ZDA v Rimu svetovalo, naj se ta konec tedna izogibajo Vicenze in njene okolice.

Organizatorji protesta trdijo, da večina prebivalcev Vicenze nasprotuje načrtovani širitvi baze zaradi njenega poseganja v njihovo življenjsko okolje ter zato, ker je italijanski premier Romano Prodi namerno prezrl njihove pomisleke.

Iz strahu pred izgredi so šole in muzeji v Vicenzi danes ostali zaprti, svojih vrat niso odprle tudi številne trgovine. V mestu se je na položaje namestilo več tisoč policistov, nebo nad mestom pa so redno preletavali helikopterji.

V okviru načrtovane širine, ki ji nasprotujejo predvsem mirovni in okoljevarstveni aktivisti ter lokalno prebivalstvo, naj bi se v bazi Ederle v Vicenzi v naslednjih letih število ameriških vojakov s sedanjih 2700 povečalo na 4500. Ameriški predsednik George W, Bush hoče v oporišče preseliti 2000 vojakov 173 letalske brigade, ki so trenutno nameščeni v nemških mestih Bamberg in Schweinfurt.

Dogovor o tem je najprej sklenila desna vlada Silvija Berlusconija. Sedanja vlada Romana Prodija, pa je ta načrt po nesoglasjih v levosredinski koaliciji, kljub obžalovanju, prav tako odobrila pred mesecem dni. Večina ljudi, ki danes protestira v Vicenzi proti vojaškemu posegu v njihovo okolje, so Prodijevi volivci.

Oblasti trdijo, da naj bi “ ameriška baza zagotovila delovna mesta več kot 1000 lokalnim prebivalcem. V kraj vlagajo tudi milijonska dolarska sredstva ”.

Premier Prodi je državljane pozval k mirnosti. "Protesti so sol demokracije, vendar pa morajo potekati mirno, brez vsakršnega nasilja," je poudaril.

Zaskrbljenost prebivalcev Vicenze

Predsednik Mirovnega inštituta Univerze v Trstu Andrea Licata, ki preučuje zgodovino političnih gibanj in strank, je za Delo.si pojasnil, da je za majhno, sicer politično konservativno mesto Vicenza, povsem neobičajno dejstvo, da so proteste (sicer potekajo že od lanskega poletja) organizirali ljudje, ki doslej sploh niso bili politično dejavni.

Pred današnjimi manifestacijami so organizirali množične shode in sestanke, kakor že več mesecev poprej ter nadaljevali z razpravami o možnostih drugačnega bivanja v kraju, ki naj bi gostilo ameriško vojaško bazo. Prebivalci Vicenze so zaskrbljeni nad tem, da bi razširjeno vojaško oporišče, (ki je sicer namenjeno napadalnim nalogom), močno poseglo v njihovo življensko in naravno okolje mesta.

Zaskrbljuje jih, da bi z novo bazo njihov kraj prenehal obstajati kot pomembna turistična točka, saj bi s širitvijo naenkrat postal povsem militariziran. s tem bi bile ogrožena možnost za civilen razvoj mesta, je še dodal Licata. V Vicenzi že obstajaja skupno evropsko in ameriško oporišče, ki je doslej imelo pomembno vlogo v vodenju vojaških operacij zavezniških sil v Iraku. Vicenza je tudi bogato mesto, ki ga je kot kulturno znamenitost zaščitil Unesco.

Mesto Vicenza naj bi gostila eno najpomembnejših ameriških oporišč, ki so izhodišče za vojaške operacije na Balkanu in Bližnjem vzhodu. ZDA so svojo vojaško prisotnost v Vicenzi vzpostavile pred pol stoletja.