Močnejši potres na Hrvaškem

Danes ob 9:30 je tla zatresel močan potres z epicentrom v kraju Drežnica, 20 kilometrov severovzhodno od Senja, ki je povzročil materialno škodo na strehah, zidovih in oknih hiš.

Objavljeno
05. februar 2007 17.05
Zagreb – Hrvaška seizmološka služba je davi ob 9:30 zabeležila močan potres z epicentrom v kraju Drežnica, 20 kilometrov severovzhodno od Senja. Po poročanju hrvaškega radia je potres povzročil "veliko gmotno škodo" in poškodoval strehe, zidove ter okna na številnih hišah. Ker so prebivalci takoj po prvem sunku zapustili svoje domove, ranjenih ni bilo.

Sicer pa na širšem območju Drežnice živi kakšnih 700 prebivalcev, nekateri izmed njih pa bodo zaradi škode na hišah morali današnjo noč prespati izven doma, je še poročal hrvaški radio.

Po podatkih hrvaške seizmološke službe je bila jakost potresa v epicentru 4,9 po Richterju, VI.-VII. (šeste do sedme stopnje) MCS lestvice. Potres so čutili v velikem delu Hrvaške, od Reke do Zadra, tudi v Karlovci, Zagrebu in zahodneje.

Tresenje čutili tudi v Sloveniji

Potres so zabeležili tudi seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic v Sloveniji. Po zapisih državne mreže potresnih opazovalnic je bila preliminarno ocenjena magnituda potresa 4,1 stopnje po Richterjevi lestvici. Kot so še sporočili iz urada, so potres po prvih podatkih čutili prebivalci večjega dela južne in osrednje Slovenije z intenziteto, ki ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici.