Mongolski premier odstopil

Mongolski premier Sanjaa Bayar je iz zdravstvenih razlogov odstopil s položaja, je sporočila tiskovna predstavnica vlade. Dodala je, da premier zaradi zdravstvenih razlogov ni mogel opravljati svojih dolžnosti, drugih podrobnosti o njegovem stanju pa ni razkrila.

Objavljeno
26. oktober 2009 15.31
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Ulan Bator - Mongolski premier Sanjaa Bayar je iz zdravstvenih razlogov odstopil s položaja, je sporočila tiskovna predstavnica vlade. Dodala je, da premier zaradi zdravstvenih razlogov ni mogel opravljati svojih dolžnosti, drugih podrobnosti o njegovem stanju pa ni razkrila.

Bayar je bil minuli teden sprejet v bolnišnico v Ulan Batorju zaradi težav z jetri, je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua, pred tem pa naj bi se že zdravil v Južni Koreji. Njegov odstop mora potrditi parlament.

 

Bayarjeva Mongolska ljudska revolucionarna stranka (MPRP) nadzoruje parlament, na majskih predsedniških volitvah pa je zmagal Tsakhiagiin Elbegdorj iz opozicijske Demokratske stranke, s čimer sta stranki vstopili v navidezno koalicijo.

 

Mesec dni po parlamentarnih volitvah junija lani, na katerih je zmagal MPRP, so v Ulan Batorju izbruhnili nemiri, v katerih je pet ljudi izgubilo življenje. Bayar je takrat opozicijskega voditelja Elbegdorja obtožil, da je z obtožbami o volilni prevari sprožil nemire.

 

Bayar je dvomesečni bojkot parlamenta s strani demokratov prekinil s tem, da je nekaj njihovim članov dovolil vstop v svoj kabinet. Kot premier je končno prisegel septembra 2008. Bayar je veljal za reformatorja, od njega pa so pričakovali, da bo državo spravil iz gospodarskih težav.