Monti v senatu, študenti na ulicah

Monti je največ poudarka namenil gospodarski rasti, socialni koheziji in ukrepom za zmanjšanje brezposelnosti med mladimi.

Objavljeno
17. november 2011 09.49
Posodobljeno
17. november 2011 10.08
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Rim − Zgornji dom italijanskega parlamenta, senat, je nocoj izglasoval zaupnico tehnični vladi novega premiera Maria Montija. Za zaupnico italijanski vladi je glasovalo 281 senatorjev, 25 pa jih je bilo proti. Monti je s tem premagal prvo oviro na poti do potrditve tehnične vlade, katere naloga je uresničitev protikriznih ukrepov v državi. Novi italijanski premier Mario Monti je pred tem pod budnim očesom svetovnih voditeljev, finančnih trgov in italijanskih poslancev zgornjemu domu italijanskega parlamenta, senatu, razkril svoj načrt za gospodarske reforme. Kot je bilo pričakovano je največ poudarka namenil gospodarski rasti, socialni koheziji in ukrepom za zmanjšanje brezposelnosti med mladimi.

Poudaril je, da je prihodnost evra odvisna tudi od Italije. Kot je dejal, Evropa preživlja najtežje čase po drugi svetovni vojni. Posvaril je še, da evropski projekt ne bo preživel padca monetarne unije. »Evropskih obveznosti nam ne vsiljujejo zunanje sile. Tu ne gre za nas na eni in njih na drugi strani. Mi smo Evropa,« je dejal. Njegov govor so v senatu dobro zelo sprejeli − predstavnik zgodnjega doma je moral senatorje tako večkrat pozvati, naj Montija raje poslušajo kot ves čas prekinjajo z aplavzi.

 Monti, ki je na položaju italijanskega premiera nasledil Silvia Berlusconija, je po pričakovanju brez težav dobil dovolj glasov, kljub temu pa bo imel ob uveljavljanju v Evropski uniji dolgo pričakovanih gospodarskih reform najverjetneje nemalo težav. Z nesoglasji se je sicer že srečal − nekateri sindikati in študentje so se namreč na ulice odpravili že včeraj, drugi pa danes.

Več sto študentov se je tako zbralo v Milanu, kjer so izbruhnili tudi spopadi s policijo. Protesti so potekali tudi v Palermu na Siciliji, kjer so protestniki v banko metali jajca in dimne bombe, policiste pa obmetavali z opekami. Več sto študentov pa se je zbralo tudi v Rimu, in sicer pred tamkajšnjo univerzo Sapienza in v bližini železniške postaje. Načrtujejo pohod do senata.