Montija podprl tudi Berlusconi

Italijo očitno čaka tehnična vlada z Mariem Montijem na čelu.

Objavljeno
10. november 2011 17.38
Posodobljeno
10. november 2011 17.55
Li. K./STA
Li. K./STA
RIM – Italijanska vlada kriza se bo očitno končala z imenovanjem tehnične vlade z nekdanjim evropskim komisarjem in aktualnim šefom zasebne univerze Bocconi Mariem Montijem na čelu. Potem ko so ga podprli v največji opozicijski stranki, Demokratski stranki, naj bi ga podprl tudi odhajajoči premier Silvio Berlusconi.

Proti le Italija vrednot in Severna liga

V Berlusconijevi stranki Ljudstvo svobode sicer niso vsi navdušeni nad podporo tehnični vladi, vendar so za zdaj glasovanje proti Montijevi tehnični vladi odločno napovedali le v levosredinski Italiji vrednot in Severni ligi. Berlusconi je danes Montiju poslal čestitke ob imenovanju za dosmrtnega senatorja in mu zaželel dobro delo v korist Italije, kar analitiki razumejo kot izraz podpore novi Montijevi tehnični vladi.

Predsednik Napolitano je v teh dneh že večkrat podal izjavo, v kateri je napovedal bodisi hitro imenovanje nove vlade bodisi razpis predčasnih volitev, da bi tako pomiril mednarodne finančne trge. Hkrati so parlamentarci pospešili potrjevanje zakona o stabilnosti in dopolnila z ukrepi za spodbujanje gospodarske rasti, ki jih je Italija obljubila EU. Senat bo protikrizni paket predvidoma potrdil jutri, poslanska zbornica pa konec tedna.