Morales obljublja nove volitve

Bolivijski predsednik Evo Morales je izjavil, da bi lahko v Boliviji že prihodnje leto pripravili predsedniške volitve, če bo ustavodajna skupščina še letos končala spremembe ustave.

Objavljeno
17. marec 2007 11.06
La Paz - Bolivijski predsednik Evo Morales je v petek izjavil, da bi lahko v Boliviji že prihodnje leto pripravili predsedniške volitve, če bo ustavodajna skupščina še letos končala spremembe ustave. O novi ustavi bi se tako volivci izrekli predvidoma decembra na referendumu. Ko bo nova ustava sprejeta, bi Bolivijci lahko šli znova na volišča, da bi izbrali novega predsednika, je v govoru v mestu Warnes dodal Morales.

Po besedah delegatov v skupščini o predčasnih volitvah uradno še niso razpravljali, vendar se je ta tema pojavila v "krogih, ki so povezani tako z Moralesom kot s konservativno opozicijo".

Po pričakovanju mnogih v državi naj bi Moralesovi privrženci v skupščini sicer predlagali odpravo trenutnega določila o samo enem petletnem predsedniškem mandatu. Ne glede na izid, pa bi z novimi volitvami prihodnje leto Morales lahko dobil tudi nov predsedniški mandat.

Prvi Indijanec na čelu države

Morales je z izvolitvijo decembra 2005 postal prvi Indijanec na čelu države. Avgusta lani je sklical ustavodajno skupščino, delegatom pa dal na voljo leto dni časa za pripravo nove ustave, ki bi dolgo zatirani indijanski manjšini dala več politične besede v državi.