Morebitno posredovanje v Siriji v rokah ameriškega kongresa

Sirska opozicija je razočarana nad odločitvijo Obame, a prepričana, da bodo ameriški politiki prižgali zeleno luč za napad.

Objavljeno
01. september 2013 11.46
US-SYRIA-CONFLICT-OBAMA-ADVISORS
Ma. Ja., Ni. Č., Delo.si
Ma. Ja., Ni. Č., Delo.si

Washington − Tako imenovana koalicija voljnih, ki je še prejšnji teden glasno razpravljala o možnostih vojaškega posredovanja proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada zaradi domnevnega kemičnega napada na predmestje Damaska 21. avgusta, v katerem je po podatkih sirske opozicije umrlo okoli 1300 ljudi, vse tišje rožlja z orožjem.

Potem ko je spodnji dom britanskega parlamenta v četrtek zvečer odločno zavrnil britansko sodelovanje v mednarodnem vojaškem posredovanju proti sirskemu režimu in se je koalicija dodobra zatresla, je razvoj dogodkov, kot kaže, upočasnil tudi ameriški predsednik Barack Obama.

Ta je namreč po poročanju britanske mreže BBC sinoči sporočil, da bo od kongresa zahteval, naj odobri vojaško posredovanje proti režimu sirskega predsednika, pa čeprav ima kot vrhovni poveljnik vojske ustavno moč, da se za napad odloči brez podpore kongresa. Ameriški predsednik je sicer sporočil, da bi morale ZDA zaradi uporabe kemičnega orožja ukrepati proti režimskim tarčam, a ne takoj. »To lahko stori jutri, naslednji teden ali čez mesec dni,« je dejal.

Kongres, ki je še vedno na počitnicah, se bo zbral šele devetega septembra, isti teden pa je predvideno tudi glasovanje.

Na ameriško zavlačevanje se je že odzvala sirska opozicija, ki je sporočila, da je razočarana nad odločitvijo Obame, a izrazila prepričanje, da bodo ameriški politiki naposled le prižgali zeleno luč za napad.

O Siriji danes znova Arabska liga

Bodo pa o zaostrovanju razmer v Sirij že danes znova zunanji ministri Arabske lige, ki se bodo sestali v Kairu. Srečanje je bilo sicer sprva predvideno za torek, a so ga zaradi hitrega razvoja dogodkov in na podlagi prošnje več arabskih držav prestavili na danes.

Analiza vzorcev šele čez tri tedne?

Organizacija za prepoved uporabe kemičnega orožja (OPCW) je danes sporočila, da bi analiza vzorcev, ki so jih v Siriji zbrali inšpektorji Združenih narodov lahko trajala do tri tedne, a kot so obljubili, bodo naredili vse, da bi bil postopek končan čim prej.

Inšpektorji ZN so včeraj sicer zapustili Sirijo in odpotovali na Nizozemsko, kjer ima sedež zgoraj omenjena organizacija. Njihov odhod je po pisanju tiskovne agencije AFP odprl prostor za morebitno ameriško vojaško posredovanje, zato je Sirija že včeraj sporočila, da vsak čas pričakuje vojaški napad, a kot je dejal neidentificirani varnostni vir, se je Damask v vsakem trenutku pripravljen odzvati.

Po navedbah Kerryja v napadu pri Damasku uporabljen sarin

ZDA pa, kot kaže, že imajo dokaz, da so v napadu na obrobju Damaska uporabljen živčni plin sarin, je danes zatrdil ameriški državni sekretar John Kerry. Dokaz so razbrali iz vzorcev las in krvi tistih, ki so se prvi odzvali na terenu, poroča AFP.

Kerry je v luči novih spoznanj ameriški kongres tudi že pozval, naj podpre vojaško posredovanje v Siriji.