Morsiju bodo sodili zaradi spodbujanja k umorom

Egiptovski islamisti za jutri, ko bosta minila natanko dva meseca od odstavitve predsednika Morsija, pozivajo k novim protestom.

Objavljeno
02. september 2013 17.29
EGYPT-PROTESTS/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kairo − Pred skoraj natanko dvema mesecema odstavljenemu egiptovskemu predsedniku Mohamedu Morsiju bodo sodili zaradi spodbujanja k umorom, je včeraj poročala tamkajšnja državna televizija, ki jo povzema tiskovna agencija AFP.

Datuma začetka sojenja ni navedla, dodala je le, da bodo Morsiju sodili skupaj s še 14 osumljenci iz vrst Muslimanskih bratov, prav tako obtoženimi spodbujanja nasilja, ki je med Morsijevimi privrženci in nasprotniki izbruhnilo decembra lani pred predsedniško palačo − tedaj se je v Kairu zbralo tisoče ljudi, ki so protestirali proti osnutku ustave in predsednikovemu odloku, s katerim je močno razširil svoja pooblastila.

Morsi je poleg tega obtožen tudi povezave s palestinskim gibanjem Hamas. Osumljen je, da je v sodelovanju s Hamasom skoval zaroto, ki je med revolucijo leta 2011 strmoglavila režim takratnega predsednika Hosnija Mubaraka, poleg tega pa je s Hamasom menda sodeloval tudi pri dejanjih, ki so bila uperjena proti egiptovski državi, med drugim v napadih na policijo in zapore.

Začasni predsednik napovedal preoblikovanje ustave

Egiptovski začasni predsednik Adli Mansur je včeraj napovedal oblikovanje 50-članskega zbora, ki bo pregledal pred meseci spisano islamistično ustavo in jo popravil. Muslimanski bratje pri tem ne bodo sodelovali. Nemudoma po Morsijevi odstavitvi so se jih namreč nove egiptovske oblasti, kot kaže, odločile zlomiti − aretirali so več kot 2000 članov gibanja, med njimi tudi voditelja Mohameda Badieja.

Ustavni zbor bo imel sicer za oblikovanje končne različice pregledane ustave, ki jo mora predstaviti začasnemu predsedniku, na voljo 60 dni, Mansur pa bo moral nato v 30 dneh razpisati datum referenduma.

Islamisti pozivajo k novim protestom

Medtem pa egiptovski islamisti za jutri, ko bosta minila natanko dva meseca od odstavitve predsednika Morsija, pozivajo k novim protestom. Kot je sporočilo Zavezništvo proti udaru, ki ga vodjo Muslimanski bratje, bo protest potekal pod geslom »Udar je terorizem«, poroča AFP. Zavezništvo poziva k aktivni udeležbi na demonstracijah in k ostalim aktivnostim, katerih cilj je vrnitev Morsija.