Morski pastirji slavijo zmago

Japonske oblasti so sporočile, da je njihova flota kitolovcev, ki se vsako leto odpravi v hladne vode v bližini Antarktike na lov za največjimi sesalci sveta, zaradi »nadlegovanja« nasprotnikov pobijanja kitov predčasno končala letošnjo sezono.

Objavljeno
18. februar 2011 20.53
Andrej Miholič, zunanja politika
Andrej Miholič, zunanja politika
Tokio – Ameriška organizacija za zaščito morskega življa Sea Shepherd Conservation Society je tako dosegla prvo večjo zmago, odkar je leta 2005 zagnala svojo kampanjo proti lovu na kite, zadovoljstvo z njenim uspehom pa so izrazile tudi avstralske in novozelandske oblasti. Flota štirih japonskih kitolovcev s 180 člani posadke je na svojo krvavo misijo izplula na začetku decembra, sezono lova pa naj bi končala šele prihodnji mesec. Vendar so jih že pred časom izsledili okoljevarstveni aktivisti in začela se je dobro utečena bitka izčrpavanja na odprtem morju. Člani Sea Shepherda (oziroma Morskega pastirja, kakor se v prevodu glasi ime organizacije) so glavno plovilo kitolovske flote Nisšin Maru zasledovali približno 2000 milj; med večtedensko konfrontacijo so japonske ribiče obmetavali z rdečo barvo, dimnimi bombami in steklenicami s pokvarjenim maslom, eno izmed ladij pa so upočasnili tako, da so zapletli vrv v njen vijak.

»Ni nam preostalo drugega kot končati [sezono], da bi zavarovali življenja, premoženje in naše ladje,« je v petek sporočil minister za kmetijstvo, gozdove in ribištvo Mičihiko Kano. S 172 ujetimi kiti je japonska flota letos izpolnila le petino zastavljene kvote 850 živali, kar je še veliko manj kakor lansko sezono, ko so ujeli le malce več kot polovico zastavljene kvote skoraj tisoč kitov. »Vsak rešen kit je uspeh, zato je to za nas kar precejšnja zmaga,« je umik kitolovcev pokomentiral ustanovitelj Sea Shepherda Paul Watson in obenem dejal, da vladi v Tokiu ne verjamejo na besedo, zato bodo japonsko floto pospremili na poti proti domovini.

Zadovoljstvo z uspehom Sea Shepherda, ki se je v letošnjo sezono boja proti japonskim lovcem na kite podal s tremi ladjami in helikopterjem, so izrazile tudi avstralske in novozelandske oblasti, ki že dolgo glasno kritizirajo pobijanje kitov, čeprav to v Tokiu poskušajo predstaviti kot del kulturnega izročila otoške države. »Vesel sem, da je sezone konec, in v Avstraliji menimo, da ne bi smelo biti nobene več,« je sporočil tamkajšnji okoljski minister Tony Burke. Japonsko zunanje ministrstvo pa je včeraj pozvalo ti dve državi in Nizozemsko, naj v prihodnje ukrepajo proti organizaciji Sea Shepherd, katere plovila bodisi plujejo pod njihovo zastavo bodisi uporabljajo njihova pristanišča kot izhodišča za akcije proti kitolovcem.

Komercialni lov na največje sesalce je sicer prepovedan že vse od leta 1986, Japonska pa se je moratoriju Mednarodne komisije za kitolov (IWC) uklonila leto pozneje. Kljub temu – skupaj z Islandijo in Norveško – nadaljuje lov v manjšem obsegu, pod pretvezo, da tako proučuje vpliv kitov na ribiško industrijo, čeprav v Tokiu niti ne skrivajo, da meso ujetih živali konča v restavracijah. Po ocenah okoljevarstvenikov so države, ki kljub moratoriju še naprej lovijo, od leta 1986 pobile že kakih 35.000 kitov. Avstralija je sicer lani proti Japonski zaradi tega vložila tožbo pred Meddržavnim sodiščem v Haagu (ICJ), katerega odločitve pa menda ni pričakovati pred letom 2013.

Na Japonskem je kitovo mesto dolgo veljalo za iskano specialiteto, v zadnjem času pa so tamkajšnji potrošniki nad njim čedalje manj navdušeni. To dokazujejo tudi podatki o ogromnih zalogah tega živila, ki se ga je v japonskih zmrzovalnikih menda nabralo že za več kot 6000 ton. Zaradi tega v japonski podružnici mednarodne okoljevarstvene organizacije Greenpeace menijo, da razlogi za predčasno končanje letošnje sezone lova na kite pravzaprav tičijo drugje. Zaradi naraščajočih stroškov tovrstne dejavnosti, ki padejo na pleča davkoplačevalcev, in upadanja priljubljenosti kitovega mesa se po njihovih zagotovilih lov preprosto ne izplača več, kar da je zdaj ugotovila tudi vlada v Tokiu.

Kmetijski minister Kano tako danes ni znal povedati, ali bo japonska kitolovska flota tudi prihodnje leto odrinila na pot proti hladnim vodam okoli Antarktike, vsekakor pa je že zdaj jasno, da se bodo na takšno možnost znova temeljito pripravili v Sea Shepherdu.