Motnje azijskih internetnih povezav

Internetne in telefonske storitve so bile danes v precejšnjem delu Azije motene po torkovem potresu v Tajvanu, ki je poškodoval tudi kabelske povezave pod morjem.

Objavljeno
27. december 2006 15.47
Talim razdejal tajvanske ulice
Taipei/Peking - Internetne in telefonske storitve so bile danes, potem ko je torkov potres stresel Tajvan in med drugim poškodoval kabelske povezave pod morjem, v precejšnjem delu Azije motene. Tako je imelo počasnejše povezave več kot 100 milijonov uporabnikov na Kitajskem, Japonskem, Tajskem, Tajvanu, v Južni Koreji, Singapurju, Maleziji, Hongkongu. Tokijska in hongkonška borza sta delovali nemoteno.

Kitajska, Južna Koreja, Tokio, Tajvan in Hongkong poročajo o težavah z internetnimi povezavami

Južnokorejsko ministrstvo za komunikacije je sporočilo, da je potres poškodoval vseh šest optičnih kablov, ki pod morjem povezujejo Južno Korejo in Tajvan, zaradi česar je prišlo do precejšnjih motenj v dostopu do interneta. Vse storitve, razen posebnih poslovnih linij, so nato prek drugih sistemov kmalu ponovno vzpostavili. Kdaj bodo povezave popravljene, je težko napovedati, vsekakor pa to ni stvar nekaj dni, ampak bo trajalo dlje, so povedali na ministrstvu.

Tudi kitajska telekomunikacijska družba China Telecom je potrdila motnje v delovanju povezav; v potresu je bilo po navedbah družbe poškodovanih vsaj šest kablov, ki povezujejo Tajvan in Kitajsko.

Tokijska borza je danes delovala brez težav, je povedala tiskovna predstavnica borze. Tudi hongkonška borza je delovala nemoteno, nekaj težav je bilo le v trgovanju z nafto v Singapurju, kjer nekateri trgovci niso imeli dostopa do newyorške borze.

Internetna zmogljivost v Tajvanu je trenutno okoli 40-odstotna, tako da je storitev zaradi gneče zastala, je povedal tiskovni predstavnik največje tajvanske telefonske družbe Chunghwa Telecoma Lin Jen-hung. Po njegovih besedah bo popravilo podmorskih kablov trajalo dva do tri tedne. Telefonske povezave med Tajvanom in ZDA so trenutno na 40 odstotkih, s Kitajsko na desetih, z Japonsko pa na 11 odstotkih.

Hongkonško telekomunikacijsko podjetje PDDW ima na razpolago le polovico siceršnje zmogljivosti prenosa podatkov, v Vitenamu pa je internetni promet na 30 odstotkih običajnega.