Mož, ki s svojimi mediji izbira 
tudi predsednika ZDA

»Informacije ne želijo, da bi bile brezplačne,« je stavek, ki ga je ob predstavitvi spletnega časnika The Daily, pripravljenega zgolj za uporabnike iPada, izrekel Rupert Murdoch.

Objavljeno
14. marec 2011 09.59
Z. R.
Z. R.
Washington - Ko je pred dvema letoma napovedal, da bo kriza medijske industrije trajala najmanj pet let, in napadel internetna podjetja, češ da služijo z izkoriščanjem tujih avtorskih vsebin, je še obljubil, da bodo začeli njegovi časopisi v naslednjem letu zaračunavati članke na svojih spletnih straneh. Napovedi je najprej uresničil v Veliki Britaniji, letos pa bodo za informacije zaračunavali tudi nekateri njegovi ameriški časopisi.

Človek, ki je v petek praznoval 80. rojstni dan, še zdaleč ni nekdo, ki bi užival zasluženi pokoj. Ko se je iz avstralske Adelaide pred 35 leti izkrcal v New Yorku, si seveda nihče ni mogel predstavljati, da bo postal prvi medijski mogotec na svetu, čeprav je pred tem že kupoval na britanskem medijskem trgu. Njegova družba News Corporation ima večinski delež v televizijskih družbah Fox News, Sky in BSkyB, njeni so časopisi Wall Street Journal, New York Post, britanski Times in Sun, kakih dvajset avstralskih časopisov in še številni nacionalni in lokalni časniki po vsem svetu. Pod okriljem News Corporation je že več kot sto časopisov in revij na vseh celinah z izjemo Afrike, konec lanskega leta pa je bil njihov čisti dobiček 471 milijonov evrov. Pri Business Weeku so izračunali, da vsaka četrta družina v ZDA vsak dan gleda enega izmed njegovih televizijskih programov ali film, ki je bil posnet v njegovem filmskem studiu, prebira enega izmed njegovih časnikov ali revij ali lista eno izmed knjig, ki je izšla pri njegovih dveh založbah.

Čeprav dodobra obvladuje medijski trg na Otoku, kjer je že pred leti kupil tabloid Sun in medijski kronski dragulj Times, pa je njegov glavni oder v ZDA. Njegova kabelska Fox tv je z informacijskim programom odločilno posegla v absolutno prevlado velikih treh televizijskih mrež (ABC, CBS in NBC), poleg tega pa je umiril tudi vsemogočno CNN. Seveda ni treba posebej poudarjati, da so veliki zagovorniki konservativne politike, ki izdatno pomagajo republikanski stranki. Fox News je najprej izdatno pomagal k Bushovemu vzponu, potem pa so skupaj z vsemi drugimi ameriškimi mediji v njegovi lasti strastno podpirali vojno proti terorizmu in napad na Irak. Samo lani so jim nakazali milijon dolarjev. Zato ni presenetljivo, da vsi republikanski kandidati za predsedniško nominacijo v letu 2012 nosijo Murdochov pečat: tako Newt Gingrich kot Mike Huckabee in Rick Santorum prihajajo z njegovega plačilnega seznama. Že nekaj časa je v krogu tistih vplivnežev, ki v Ameriki odločajo tudi o tem, kdo lahko postane kandidat za ameriškega predsednika.

Zdaj je poročen z nekdanjo uslužbenko Wendy Deng, ki je skoraj polovico mlajša od njega. Z njo ima dve hčeri, sicer pa ima v treh zakonih šest otrok. Pravijo, da mu ambiciozna Wendy prebira elektronsko pošto – sam je menda ne zna uporabljati. Kljub temu je pred leti za družabno omrežje MySpace odštel 580 milijonov dolarjev, zdaj pa poskuša to neuspelo naložbo prodati. O naslednikih ne govori, češ da za to ni še nobene potrebe. Ker je njegova mama dočakala več kot sto let, pri osemdesetih iskanje naslednika res ni nujno potrebno.