Mubarak spravlja Hamas in Fatah

Egiptovski predsednik Hosni Mubarak je ocenil, da je oživitev zastalega bližnjevzhodnega mirovnega procesa odvisna od rešitve medpalestinskega konflikta in izpustitve zajetega izraelskega vojaka.

Objavljeno
03. februar 2007 21.43
Egiptovski predsednik Hosni Mubarak z nemško kanclerko Angelo Merkel
Kairo - Egiptovski predsednik Hosni Mubarak je ocenil, da je oživitev zastalega bližnjevzhodnega mirovnega procesa odvisna od rešitve medpalestinskega konflikta in izpustitve izraelskega vojaka, ki so ga lani zajeli "palestinski skrajneži".
Po pogovorih z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki je v Egiptu danes začela bližnjevzhodno turnejo, je Mubarak še dejal, da si sam zelo prizadeva "zamašiti razpoko" med palestinskima gibanjema Hamas in Fatah, ki se borita za prevlado.

Spomnil je tudi na nujnost dosege dogovora o izpustitvi junija lani zajetega izraelskega vojaka Gilada Šalita. "Delamo na tem in upam, da bomo kmalu dosegli rešitev," je še dejal egiptovski predsednik.

Nemška kanclerka se je predtem sešla z egiptovskim premierom Ahmedom Nasifom, s katerim se je po poročanju egiptovske tiskovne agencije Mena, pogovarjala o trenutnih razmerah na Bližnjem vzhodu, pa tudi o možnostih za okrepitev gospodarskega sodelovanja med Nemčijo in Egiptom.

Merklova je v regijo prišla dan po srečanju t.i. bližnjevzhodne četverice, ki jo sestavljajo EU, ZN, Rusija in ZDA, za katero je Merklova tudi dala pobudo. Četverica je na petkovem srečanju v Washingtonu sicer zgolj izrazila zaskrbljenost zaradi vztrajnega nasilja med Palestinci ter potrdila gospodarski in diplomatski bojkot palestinske vlade pod vodstvom gibanja Hamas, a hkrati pozdravila prizadevanja ZDA za pospešitev časovnega načrta za mir na Bližnjem vzhodu.

Nemška kanclerka naj bi se v nedeljo v Egiptu sešla še z generalnim sekretarjem Arabske lige Amrom Muso, nato pa bo odpotovala v Rijad, kjer se bo srečala s savdskim kraljem Abdulahom. V ponedeljek bo kanclerka v Združenih arabskih emiratih, kjer ima na programu srečanje s predsednikom Šejkom Kalifo, štiridnevno turnejo pa bo sklenila v Kuvajtu.