Mučilne metode trajno prizadele možgane

Irski znanstvenik O'Mara je napisal raziskavo o mučilnih tehnikah, ki ji je izvajala Busheva administracija. Poudaril je, da so te ljudi, ki so jih mučili, trajno prizadeli in da verjetno sploh niso izvedeli resnice.

Objavljeno
22. september 2009 20.23
Ka.K.
Ka.K.
Dublin - Mučilne tehnike, ki jih je izvajala Busheva administracija na osumljencih terorizma, najverjetneje niso pripomogle k razkrivanju podatkov. Irski profesor Shane O'Mara je povedal, da so mučilni prijemi prizadeli možganske celice za spomin. Profesor je naštel deset metod mučenja med katerimi sta tudi najbolj znani - prisilno vztrajanje v neki drži in vodno deskanje. Profesor je dejal, da so razkriti dokumenti pokazali, da so bili Američani prepričani, da so daljša obdobja nervoze in šoka bolj učinkovita kot ostale metode. Njihova teorija je temeljila na predpostavki, da bodo razglašeni teroristi bolj motivirani za izdajo resnice, če bodo pod takšnim pritiskom. Vendar profesor poudarja, da takšne metode niso znanstveno podprte.

 

Da je vodno deskanje ena najhujših metod je poudaril tudi O'Mara in pojasnil, da s tem povzročijo trajne okvar možganov. Pojasnil pa je tudi, da takšne metode mučenja pripomorejo k razkritju podatkov iz dolgoročnega spomina. Tudi ostali znanstveniki se strinjajo, da takšne mučilne metode, človeka prisilijo, da pove, kar želi zasliševalec slišati, saj si zaradi peklenskih bolečin želijo, da bi se mučenje nehalo.