Mugabe kritike poslal k vragu

Predsednik Zimbabveja Robert Mugabe je zahodne kritike, ki ga napadajo zaradi aretacije opozicijskega voditelja Tsvangiraija, preprosto poslal k vragu.

Objavljeno
15. marec 2007 18.39
Robert Mugabe
Harare - Predsednik Zimbabveja Robert Mugabe je danes izjavil, naj zahodni kritiki njegove vlade "gredo k vragu". S tem se je odzval na kritike na nasilje v minulih dneh in aretacijo vodje največje opozicijske stranke Gibanje za demokratične spremembe (MDC) Morgana Tsvangiraija, ki so ga varnostne sile zatem grobo preteple. Namestnica Tsvangiraija je medtem sporočila, da življenje vodje MDC ni ogroženo.

Kot je še pojasnila namestnica vodje MDC Tholozani Khupe, 55-letni Tsvangirai po besedah zdravnikov ni utrpel hujših poškodb glave, njegovo življenje ni ogroženo in bo tako verjetno že v petek zapustil bolnišnico.

"Ko kritizirajo vlado, ki skuša preprečiti nasilje in kaznovati krivce za to nasilje, je naše stališče, naj gredo k vragu," je dejal Mugabe po pogovorih s tanzanijskim predsednikom Jakayo Kikwete. Po besedah Mugabeja so za izbruh nasilja med opozicijskim zborovanjem v nedeljo odgovorni privrženci MDC.

Tedaj je policija ustrelila enega privrženca opozicije, Tsvangiraija in več drugih pa pretepla. Pri tem je uporabila tudi solzivec in vodne topove. Nasilje nad udeleženci shoda je nato sprožilo številne kritike mednarodne skupnosti, zlasti Londona in Washingtona. Svet pa so obšli tudi posnetki hudo pretepenega Tsvangiraija.