Mula Omar želi pregnati tujce iz Afganistana

Talibanski vodja Mula Omar je v sporočilu, ki ga je posredoval medijem pozval soborce k nadaljnem boju in žrtvovanju.

Objavljeno
29. december 2006 15.37
Mula Omar
Kabul - Talibanski voditelj Mula Omar, ki je na begu, je v danes objavljeni izjavi zagotovil, da bo pregnal tuje enote iz Afganistana. Omar je v sporočilu, ki ga je medijem posredoval tiskovni predstavnik talibanov Mohamed Hanif, še pozval soborce, naj se žrtvujejo in naj nikoli ne priznajo poraza.

"Prepričan sem, da bo kri nedolžnih ljudi in mudžahedinov prinesla rezultate," pravi Mula Omar, ki se skriva neznano kje. "Sovražnik bo moral zapustiti območje ponižan in osramočen," je dodal.


Medtem so domnevni talibanski uporniki v noči na petek z avtomatski puškami in granatami napadli policijsko postojanko, je sporočili policijski poveljnik v provinci Kost, Mohamed Ajub. Spopad je trajal več kot uro. Na pomoč so poklicali zvezo NATO, ki je s helikopterjem napadla talibane, je povedal Ajub in dodal, da so po koncu spopada našli več kot deset trupel upornikov.

Tiskovni predstavnik zveze NATO Dominic Whyte je sporočil, da med pripadniki zavezništva ni bilo ranjenih, Ajub pa je dejal, da tudi med afganistanskimi silami ni bilo žrtev.

Prav tako v četrtek so domnevni talibani napadli policijsko nadzorno točko v južni provinci Helmand, je sporočili policijski poveljnik Gulam Nabi Malahail. Policija je na napad odgovorila, pri čemer sta bila v spopadu ubita dva talibana. Med policisti ni bilo žrtev, je povedal Malahail.

Letos je bilo v državi ubitih več kot 4000 ljudi, večinoma skrajnežev, kar je največ po padcu talibanov leta 2001.