Muslimani na molitvi na gori Arafat

Muslimani so v petek začeli tradicionalno romanje v Meko, ki se ga letos udeležuje več kot 2,5 milijona vernikov.

Objavljeno
05. november 2011 15.18
Posodobljeno
05. november 2011 15.26
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Rijad - Več kot dva milijona muslimanskih vernikov se je danes v okviru tradicionalnega romanja v Meko zbralo na gori Arafat, kjer naj bi imel prerok Mohamed zadnjo pridigo. Oblečeni v bela oblačila so napolnili mošejo na vrhu gore ter bližnje ulice in trge za skupno molitev, ki jo je vodil savdski verski vodja Šejk Abdul Aziz al Šejk.

»Islam je rešitev za težave« muslimanov, je v govoru pred pričetkom molitve dejal al Šejk. Ob tem je opozoril vernike pred »medijsko in kulturno invazijo, s katero se želi oslabiti njihovo vero«, piše Slovenska tiskovna agencija.

Prav tako je pozval muslimane, naj svoje probleme rešujejo brez vmešavanja sovražnikov, ter obsodil vse, ki poskušajo »netiti sovraštvo med vami in vašimi voditelji«.

Muslimani so v petek začeli tradicionalno romanje v Meko, ki se ga letos udeležuje več kot 2,5 milijona vernikov. Hadž, ki poteka ob poostrenih varnostnih ukrepih, se bo zaključil v nedeljo s kurban bajramom oziroma ejd al adho. Ena od glavnih postaj med romanjem je gora Arafat, 70 metrov visoka vzpetina vzhodno od Meke.

Hadž je eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda. Hadž v simboličnem smislu predstavlja tudi sodni dan, na katerega se bo moral vsak musliman v skladu z islamskim naukom pred Alahom zagovarjati za svoja dejanja.

Saudske oblasti so za letošnje romanje mobilizirale okoli 100.000 pripadnikov varnostnih sil, ki bodo skušali zagotoviti tekoč potek tega največjega muslimanskega praznika in preprečiti morebitne incidente ali stampede, še piše STA.