Muslimanska bratovščina znova prepovedana

Egiptovsko sodišče je danes prepovedalo vse aktivnosti Muslimanske bratovščin in zaseg celotnega premoženja gibanja.

Objavljeno
23. september 2013 18.11
EGYPT-POLITICS-UNREST
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Kairo - Sodišče v Kairu je danes prepovedalo »vse aktivnosti« Muslimanske bratovščine in odredilo zaseg celotnega premoženja gibanja, katerega član je tudi julija odstavljeni predsednik Mohamed Mursi.

Sodišče je poleg tega prepovedalo »vse ustanove, ki izhajajo iz bratovščine ali ji pripadajo«, je poročala egiptovska tiskovna agencija Mena. Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP to morebiti pomeni tudi konec političnega krila gibanja, Stranke za svobodo in pravičnost.

Sodišče je še priporočilo, da vlada oblikuje neodvisen odbor, ki bo nadzoroval izvedbo sodbe.

Muslimanska bratovščina je na spletnem družbenem omrežju twitter v odzivu zapisala, da bo organizacija »vedno prisotna na terenu«, četudi je bila uradno prepovedana. »Muslimanska bratovščina je del egiptovske družbe. Skorumpirane in politično motivirane sodne odločitve tega ne morejo spremeniti,« so poudarili.

Na sodniško odločitev se Muslimanska bratovščina še lahko pritoži.

Leta 1928 ustanovljeno gibanje je bilo v Egiptu več desetletij prepovedano, a je bilo v obdobju režima Hosnija Mubaraka v veliki meri tolerirano. Po padcu Mubaraka leta 2011 je ustanovilo lastno politično stranko.

Oblasti v državi so se nad gibanje spravile, potem ko je vojska 3. julija po množičnih protestih odstavila izvoljenega predsednika Mohameda Mursija. Muslimanska bratovščina se je na to odzvala s protesti, večina njenih voditeljev pa je bila odtlej priprta zaradi obtožb spodbujanja k nasilju.