Muslimanski romarji še na zadnjem obredu hadža v Meki

Muslimani danes zaključujejo hadž - tradicionalno romanje v sveto mesto Meka. Svete kraje v okolici Meke je v minulih dneh obiskalo skoraj 2,4 milijona vernikov.

Objavljeno
02. januar 2007 14.45
Meka - Muslimani danes zaključujejo hadž - tradicionalno romanje v sveto mesto Meka. V skladu z običaji se je več desettisoč romarjev danes vrnilo v Veliko mošejo v Meki in se sedemkrat sprehodilo okrog svetega kamna kaaba, nato pa kleče molilo. Gre za zadnji obred, s katerim se hadž vsako leto uradno zaključi. Več tisoč vernikov je sicer ostalo v Mini, kjer se že četrti dan zapored udeležujejo tradicionalnega kamenjanja treh stebrov, ki predstavljajo hudiča.

Kaabo sestavlja vrsta črnih kamnov v vzhodnem kotu Velike mošeje in kljub temu, da muslimani molijo proti njej, ni predmet čaščenja, ampak bolj neke vrste versko in duhovno središče.

Precejšen del vernikov sicer tudi danes ostaja v Mini, kakih pet kilometrov vzhodno od Meke, kjer še zadnji dan poteka t.i. kamenjanje hudiča. To je letos potekalo brez incidentov - za razliko od lani, ko je bilo ubitih 364 romarjev.

Hadž se je začel v četrtek, ko so muslimanski romarji z vsega sveta ogrnili tradicionalne bele halje ter se iz Meke odpravili najprej v dolino Mine, od tam pa na goro Arafat, kjer je imel po prepričanju muslimanskih vernikov prerok Mohamed pred 14 stoletji zadnjo pridigo.

Svete kraje v okolici Meke je v minulih dneh obiskalo skoraj 2,4 milijona vernikov, od tega jih 1,6 milijona ni prihajalo iz Savdske Arabije. Hadž je eden od petih "stebrov" islama in naj bi se ga vsak musliman udeležil vsaj enkrat v življenju.