MZZ kot kanal za mamila

Hrvaško zunanje ministrstvo bo zaradi kršitve delovnih dolžnosti zoper dva uslužbenca sprožilo sodni postopek. Tako imenovani »narkoškandal« v ZDA so namreč nekateri želeli prikriti.

Objavljeno
21. december 2006 07.00
Hrvaška zunanja ministrica Kolinda Grabar Kitarović
Zagreb – Hrvaško zunanje ministrstvo (MVP) bo zaradi kršitve delovnih dolžnosti zoper nekdanjo konzulko v Los Angelesu Sanjo Bujas Juraga in nekdanjega državnega sekretarja, sedanjega veleposlanika v Turčiji, Gordana Bakoto, sprožilo postopek pred sodiščem za uradnike. To so prve posledice poročila posebne komisije, ki jo je ustanovila zunanja ministrica Kolinda Grabar Kitarović. Komisija je raziskala tako imenovani »narkoškandal«, ki je do temeljev zatresel hrvaško MVP. Zgodba se je začela lani v Los Angelesu, kjer je ameriška policija aretirala Bernarda Barišića, moža uslužbenke konzulata Božice Barišić. Ta je namreč v diplomatskem vozilu kupoval mamila, primer pa so nekateri delavci MVP pometli pod preprogo. A ne za dolgo.

Čeprav primer takšnega prikrivanja menda ni edini, se je v javnosti ustvaril vtis, da je na MVP skoraj vse narobe. Najprej je položaj izgubila tiskovna predstavnica MVP Ivana Crnić, menda zaradi premestitve na pomembnejše mesto, neuradno pa zaradi slabe analize dogodkov ob izbruhu afere. Škandal je izbruhnil, ko so mediji razkrili zgodbo, in ministrstvo je v rekordno hitro izvedlo posebno notranjo preiskavo, da bi omililo posledice afere. Zgražanje je bilo veliko, zlasti v medijih, saj je delavka konzulata, katere mož je kupoval drogo, ostala na delovnem mestu (MVP jo bo 1. januarja vrnilo v domovino), njen partner pa je bil kljub pogojni kazni še naprej lastnik diplomatskega potnega lista.

Več si preberite v četrtkovem tiskanem Delu!