N'Toko iz Tokia: Tla se občasno še vedno tresejo

Zaradi silovitega potresa, ki je popoldne po lokalnem času stresel severovzhod Japonske, je moten telefonski signal, komunikacija pa je možna preko svetovnega spleta. Pogovarjali smo se z Luko Culibergom iz Oddelka za azijske in afriške študije in slovenskim glasbenikom N'Tokom, ki živi v Tokiju.

Objavljeno
11. marec 2011 15.11
Maja Jaklič, Mojca Zabukovec, Mojca Boštele, Tina Keber, delo.si
Maja Jaklič, Mojca Zabukovec, Mojca Boštele, Tina Keber, delo.si
Ljubljana - Slovenski glasbenik Miha Blažič, bolj poznan pod imenom N'Toko, je za delo.si povedal, da so razmere v japonski prestolnici mirne. »Tla se občasno še vedno tresejo, vendar je pozornost vseh usmerjena proti Sendaiju, kjer se soočajo s katastrofalnimi posledicami cunamija,« je zapisal raper, ki živi na Japonskem. »Sam potres je bil dolg in silovit, vendar so ljudje reagirali precej mirno in se skušali odmakniti na čimbolj na odprta in varna mesta.«

Preko Facebooka nam je sporočil, da je bilo v Tokiu po potresu čutiti izredno stanje, »čeprav navzven ni bilo videti hujših posledic. Sam sem videl le nekaj razbite javne razsvetljave, odpadajočega ometa in drugih razbitih predmetov, res pa je, da so po različnih koncih mesta izbruhnili požari.«

Japonske oblasti so zaradi potresa zaustavile sistem podzemne železnice »Vlaki so mirovali, zato so bile ulice polne ljudi, ki so se vračali peš iz služb,« pojasnjuje Blažič in dodaja, da telefoni še vedno ne delujejo.

»Vsak potres tolikšnih razsežnosti ti nažene strah v kosti«

Luka Culiberg je - kot je povedal v pogovoru za delo.si - s prijatelji v stiku preko socialnega omrežja Facebook. Kot pravi, poročajo predvsem o lastnih izkušnjah. V Tokiu so potres namreč močno čutili - kot pravi je bilo to za prebivalce japonske prestolnice grozljivo tresenje -, ni pa bil rušilen.

Culiberg je opozoril na lego Japonske. Država namreč leži na izrazito vulkanskem in potresnem območju, zato so potresi del vsakdana, čeprav pa je bil današnji potres eden večjih v novejši zgodovini Japonske - v Tokiu so rušilen potres na primer zabeležili leta 1923. Ravno tako so del vsakdana tudi vaje, zato so ljudje na potrese so dobro pripravljeni. Število žrtev je kljub veliki gmotni škodi tako majhno.

Culiberg še dodaja, da ljudem, kljub temu da so potresov navajeni, potres tolikšnih razsežnosti nažene strah v kosti.

Celoten pogovor poslušajte v prispevku.