Na albanskih ulicah več deset tisoč ljudi

V albanski prestolnici Tirana se je danes, štiri tedne po krvavih protestih, v katerih so umrli štirje ljudje, na novih protivladnih protestih zbralo več deset tisoč ljudi. Protesti, ki so jih sklicali opozicijski socialisti, so večinoma minili mirno.

Objavljeno
18. februar 2011 21.34
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Tirana - Po navedbah organizatorjev se je danes v Tirani zbralo okoli 200.000 ljudi. Uradne ocene so sicer po pisanju slovenske tiskovne agencije STA za desetkrat manjše, a še vedno pri nekje 20.000 do 30.000. Skandirali so gesla proti premieru Saliju Berishi in zahtevali njegov odstop ter predčasne volitve.

Tudi danes so se protesti začeli s pohodom skozi mesto do sedeža vlade. Pri tem je protestnike spremljalo več sto policistov, ki so tudi močno zavarovali poslopje zgradbe. Zbrane naj bi nagovoril tudi vodja socialistov, župan Tirane Edi Rama.

Zadnji podoben protest so socialisti sklicali pred dvema tednoma, udeležilo pa se ga je prav tako več tisoč ljudi. Pred natanko štirimi tedni, 21. januarja, pa so se protesti sprevrgli v spopade s policijo. Pri tem so bili ubiti trije ljudje, okoli 150 pa jih je bilo ranjenih.

Protestniki zahtevajo, da konservativni premier Berisha na podlagi sumov o korupciji in nepravilnostih na zadnjih volitvah leta 2009 razpiše predčasne volitve. Berisha odstop zavrača in opozicijo obtožuje, da načrtuje državni udar.