Na BSF o Siriji: Mednarodna skupnost bi morala ukrepati

Tudi tiste, ki blokirajo ukrepe varnostnega sveta, bi bilo treba poklicati na odgovornost.

Objavljeno
03. september 2013 16.31
SYRIA-CRISIS/
Z. R., Delo
Z. R., Delo
Bled – Mednarodna skupnost­ bi v Siriji morala ukrepati; ima odgovornost, da se najhujše­ kršitve človekovih pravic­ in vojni zločini ne dogajajo in da se odgovorne postavi pred roko pravice, so se strinjali­ udeleženci panela v okviru blejskega strateškega foruma.

Medtem ko se mednarodna skupnost že dve leti in pol odloča, kaj storiti s konfliktom v Siriji, ljudje umirajo, je opozorila glavna tožilka mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Fatou Bensouda. »Več kot sto tisoč ljudi je bilo ubitih, uporabljeno je bilo kemično orožje (...) Mednarodna skupnost je rekla 'nikoli več', odgovorni smo za preprečitev teh zločinov,« je poudarila. Dodala je, da se sicer zaveda, da odločitev ni lahka, vendar jo je treba sprejeti.

Tudi predsednik slovenskega ustavnega sodišča Ernest Petrič je opozoril na neskončne pogovore, medtem ko ljudje v Siriji umirajo. Vprašal se je, zakaj je mednarodna skupnost blokirana; tudi tiste, ki blokirajo ukrepe varnostnega sveta, bi bilo treba poklicati na odgovornost. »Tudi ti imajo imena,« je dejal. Mednarodna skupnost bi se morala kaj naučiti iz preteklih primerov, predvsem vojn na Balkanu, kjer se je po njegovih besedah odzivala povsem neprimerno. »Namesto resnih sankcij je sprejela embargo na uvoz orožja za vse strani. Na eni strani ste imeli eno najbolj oboroženih sil na svetu, jugoslovansko armado, na drugi pa nemočne Bošnjake,« je spomnil Petrič. »Nekdanji generalni sekretar OZN Kofi Annan je rekel 'nikoli več' Srebrenice, Ruande; zdaj pa se zadeva ponavlja v Siriji,« je bil še kritičen Petrič.

Veleposlanik Liechtensteina pri ZN in nekdanji predsednik Skupščine pogodbenic Rimskega statuta Christian Wenaweser je opozoril, da je uporaba kemičnega orožja oziroma orožja za množično uničevanje resen vojni zločin, saj so žrtve običajno predvsem civilisti.