Na Češkem goljufali s sončno energijo?

Proizvajalci sončne energije so domnevno ponarejali podatke o proizvodnji elektrike, da bi dobili več državnih subvencij.

Objavljeno
03. september 2013 12.43
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Praga – Proizvajalci sončne energije na Češkem so ponarejali podatke o proizvodnji elektrike, da bi dobili več državnih subvencij, sumijo pri državnem regulatorju za energijo. Ugotovili so, da tu ne more biti toliko sončnih dni, kot so upravljavci elektrarn prijavili proizvodnje.

Nadzorniki češkega državnega energetskega urada (Energetický regulační úřad, ERÚ) so po poročanju češke državne televizije med pregledi proizvajalcev sončne električne energije odkrili, da so prijavljali večjo proizvodnjo od resnične.

Televizija je v nedeljo poročala, da energetski urad preiskuje približno 1500 proizvajalcev sončne energije, ki so prejeli toliko subvencij, kakor da bi bila Češka osončena kot Kalifornija. Češka ima po navedbah televizije 1200 ur sončnega sevanja na leto, proizvodnja 1574 proizvajalcev pa je bila nad to mejo.

»Obvestili smo državno inšpekcijo in zahtevali takojšen nadzor nad temi elektrarnami, hkrati smo obvestili vrhovno državno tožilstvo o morebitnih kaznivih dejanjih goljufije pri uporabi subvencij,« je po povzemanju češke tiskovne agencije za državno televizijo povedal Jiři Chvojka iz ERÚ.

Vodja ERÚ Alena Vitaskova pa je za spletni časopis Insider povedala, da so zaznali tudi znake goljufij pri podeljevanju licenc. »Preverjamo skupaj 200 primerov, povezanih s podelitvijo, pri 90 odstotkih smo zaznali napake. Te elektrarne pridobijo na leto sedem milijard kron [272 milijonov evrov] državnih subvencij.«

Na Češkem so fotovoltaične elektrarne upravičene do subvencionirane odkupne cene električne energije od 15 do 20 let od začetka proizvodnje. V letih 2009 in 2010 se je njihovo število močno povečalo, s tem pa tudi državni izdatki za subvencije. Te bodo za vse obnovljive vire elektrike letos na Češkem znašale kar 44,4 milijarde kron (1,7 milijarde evrov), od tega jih bo 11,7 milijarde kron (445 milijonov evrov) država plačala iz proračuna, drugo pa bodo plačali porabniki prek višje cene elektrike.

Ob strmem povečanju čeških državnih izdatkov za sončno energijo so se povečale tudi napetosti med energetskim uradom in proizvajalci elektrike. Spomladi je združenje proizvajalcev vložilo kazensko prijavo zoper ERÚ, ker je urad po njihovem priredil podatke za ustavno sodišče, ki je odločalo o zakonitosti uvedbe davka na solarno energijo. Sodišče je takrat uvedbo 26-odstotnega davka dovolilo, proizvajalci pa so trdili, da je ERÚ predstavil sodišču napačne izračune o donosnosti proizvodnje sončne energije.