Na Češkem januarja prve neposredne predsedniške volitve

Vaclavu Klausu se drugi zaporedni in hkrati zadnji petletni mandat na položaju izteče februarja.

Objavljeno
01. oktober 2012 16.02
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Praga - Predsednik češkega senata Milan Štech je za 11. in 12. januar prihodnje leto razpisal volitve, na katerih bodo češki volivci prvič neposredno izbirali predsednika države. Ta bo na položaju nasledil Vaclava Klausa, ki se mu drugi zaporedni in obenem zadnji petletni mandat na položaju izteče februarja, piše Slovenska tiskovna agencija.

Na Češkem je bil predsednik države doslej voljen posredno s strani parlamenta, dokler parlament v začetku leta ni potrdil spremembe stave, v skladu s katero bodo Čehi predsednika poslej volili neposredno, za izvolitev pa bo potrebna absolutna večina glasov. Če je noben predsedniški kandidat ne bo zbral v prvem krogu volitev, bo potekal drugi krog, v katerem se bosta pomerila dva najbolje uvrščena kandidata iz prvega kroga.

Kandidati imajo do 6. novembra čas za vložitev predsedniških kandidatur z zbranimi 50.000 podpisi podpore. Glede na dosedanje javnomnenjske raziskave ima trenutno največ možnosti za izvolitev nekdanji premier Jan Fischer, sledi mu Miloš Zeman, ki je bil med letoma 1998 in 2002 prav tako na čelu vlade.

Javnomnenjske raziskave sicer napovedujejo, da bodo Čehi novega predsednika države najverjetneje dobili v drugem krogu volitev.

Vaclav Klaus se od predsedniškega položaja poslavlja po dveh mandatih. Znan je bil po svojem zagrizenem evroskepticizmu, danes pa se je kritično odzval tudi petkov incident, v katerem je bil lažje ranjen v napadu s plinsko pištolo.

Dogodka ni želel označiti za incident, temveč je po njegovih besedah šlo za prvi atentat na predsednika države na Češkem v zadnjih sto letih, dodaja STA.