Na Češkem zaradi alkohola umrlo že 20 ljudi

To je najhujši primer množične zastrupitve z metanolom v zadnjih 30 letih. Pridržali so že prve osumljence.

Objavljeno
17. september 2012 20.51
CZECH-HEALTH-ALCOHOL-CRIME
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Dunaj – Češke oblasti so do nadaljnjega prepovedale prodajo vseh žganih pijač, potem ko je zaradi zastrupitve z metanolom umrlo že 20 ljudi. Prve žrtve so našli tudi na Poljskem in Slovaškem.

To je najhujši primer množične zastrupitve z metanolom v zadnjih najmanj 30 letih, poročajo češki mediji. Oblasti so sprožile obsežno preiskavo o tem, kako je strupeni alkohol metanol prišel v alkoholne pijače. Poleg omenjene prepovedi vseh pijač z več kot 20-odstotnim deležem alkohola so doslej pridržali 22 ljudi, ki jih sumijo vpletenosti. Namestnik vodje policije v državi Vaclav Kucera je za češko javno televizijo povedal, da policija zdaj išče izvor zastrupljenih pijač. Vse kaže, da je metanol vanje prišel že v sami proizvodnji.

Zastrupljene so bile steklenice s ponarejenimi etiketami vodke, slivovke, pijače tuzemak, podobne rumu, in drugih. Prodajali so jih v diskontnih prodajalnah po nižji ceni od uradne, poleg tega steklenice niso bile pravilno zamašene. Nekateri ljudje, ki so se zastrupili s pijačo, so oslepeli, drugi so padli v komo, najmanj 20 pa jih je umrlo.

Ker so primere zastrupitve z metanolom zaznali tudi na Poljskem in Slovaškem, so v teh sosednjih državah prepovedali prodajo močnih alkoholnih pijač iz Češke in uvedli preiskavo. Na Slovaškem so v bolnišnico sprejeli že osem ljudi, zastrupljenih z metanolom, na Poljskem sta najmanj dva umrla, potem ko sta pila pijače iz Češke. S prodajo ponarejenih alkoholnih pijač storilci služijo predvsem na račun neplačila davka, ki je na alkohol posebno visok, je za češko televizijo povedal pomočnik finančnega ministra Ladislav Minčič.

Metanol ali metilni alkohol je alkohol, lažji od etanola, običajnega sestavnega dela alkoholnih pijač. Ker je tako zelo strupen, ga ponavadi industrijsko dodajajo etanolu, ki ni namenjen pitju in zato ni obdavčen. Takšen etanol s primešanim metanolom imenujejo denaturirani alkohol. Mogoče je, da so denaturirani etanol, ki je veliko cenejši, uporabili pri nezakoniti pridelavi alkoholnih pijač.