Na dan gneva desettisoči na ulicah

Desettisoči so, na »dan gneva«, protestirali v Jemnu, najrevnejši arabski državi, v kateri več kot polovica od 23 milijonov prebivalcev živi pod pragom revščine.

Objavljeno
03. februar 2011 11.58
Matija Grah, zunanja politika; Mo. Z., delo.si
Matija Grah, zunanja politika; Mo. Z., delo.si
Sana - Da bi otopil ost demonstracij, je jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh v naglici posegel po podobnih ukrepih, kot pred njim njegov egiptovski kolega Hosni Mubarak: v sredo se je odpovedal vnovični predsedniški kandidaturi in zagotovil, da predsedniške funkcije tudi ne bo »nasledil« njegov sin Ahmed; danes pa je - spet po egiptovskem zgledu - aktiviral mrežo svojih privržencev in organiziral protidemonstracije režimu zvestih državljanov.

»Tu smo zato, da strmoglavimo skorumpirani tiranski režim,« je množico kakih 20.000 protestnikov nagovoril Nadžib Ganem, poslanec islamistične stranke Al Islah, ki je sestavni del opozicije, povezane v koalicijo Skupni forum. »Vstaja za pravičnost se je začela včeraj v Tuniziji, danes se nadaljuje v Egiptu in jutri v Jemnu ne bo več krivic,« je med pritrjujočimi vzkliki množice, ki se je zbrala pred univerzo v Sani, dodal Nadžib Ganem.

Protestniki so se nameravali zbrati na osrednjem trgu v prestolnici, ki, tako kot glavni trg v Kairu, nosi ime Al Tahrir ali Trg osvoboditve. Toda 64-letni jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh, ki je na oblasti že od leta 1978, jih je ukanil. Organiziral je svoje privržence, da so z državnimi zastavami, njegovimi portreti in transparenti v njegovo podporo zasedli trg Tahrir že v sredo zvečer, se tam utaborili in prebili noč v šotorih. Danes zarana tako nasprotnikom predsednika Saleha ni preostalo drugega, kakor da se preusmerijo drugam. Izbrali so univerzo v Sani, ki je od osrednjega trga oddaljena nekaj kilometrov in katere študenti so tudi sicer eno od žarišč upora proti predsedniku Salehu.

Prestolnica Sana je bila tako včeraj prizorišče dveh ločenih protestnih shodov. Če so nasprotniki režima zahtevali predsednikov odhod in izražali solidarnost z demonstranti v Kairu in Aleksandriji, so njegovi podporniki nosili transparente z napisi kot »Mi smo z Alijem Abdulahom Salehom«, »Mi smo z Jemnom« ali »Opozicija hoče uničiti Jemen«. Včerajšnje demonstracije v Sani so se končale okoli poldneva, ko sta se obe množici demonstrantov mirno razšli. Povsem drugače pa je bilo v pristanišču Aden na jugu Jemna, kjer je policija s solzivcem in streli razgnala protestnike in pri tem po poročanju AFP ranila dva udeleženca demonstracij.

Jemenski režim, ki je tesen zaveznik ZDA v tako imenovanem globalnem boju proti terorizmu, je dejansko ogrožen tako rekoč z vseh strani. Na severu ga ogrožajo šiitski uporniki, na jugu separatisti, v odročnih krajih države, ki jih vlada niti ne nadzoruje več, pripadniki Al Kaide, od srede januarja, ko so se po tunizijskem vzoru pojavili prvi protesti, pa še opozicija v prestolnici.

Predsednik Saleh je v upanju, da bo politično preživel, v zadnjih tednih opoziciji dal nekaj drobnih koncesij. Tako se je, denimo, odpovedal spremembam ustave, ki bi mu omogočile, da ostane predsednik do smrti, preložil je sporne, za april napovedane volitve, prepolovil je davek na dohodek ter uvedel vladni nadzor nad cenami osnovnih živil in goriva. Toda nobenega dvoma ni, da te drobne koncesije opozicije ne bodo zadovoljile in da protestniki v Jemnu še niso izrekli zadnje besede.

Dan jeze napovedujejo tudi v Siriji

Tudi sirijska opozicija pripravlja proteste, in sicer četrtega in petega februarja. Podpornike nagovarja preko spletnih omrežij Facebook in Twitter. Kot jim sporoča, bodo z dnevom jeze, ki se bo odvil v Damasku, opozorili na visoko brezposelnost, visoke cene živil in porast korupcije. Treba je končati z izrednim stanjem, pravijo.

Sirijski predsednik Bašar Asad je sicer še pred dnevi dejal, da je njegov »narod imun« na pozive, ki prihajajo iz Tunisa in Kaira.