Na drugem shodu v Zagrebu izbruhnili neredi

Nocoj se je na novem protivladnem protestu, ki je sledil torkovemu, zbralo več ljudi, po nekaterih ocenah okoli 1000.

Objavljeno
24. februar 2011 22.02
Ro. K., Zagreb
Ro. K., Zagreb
Zagreb – Zvečer so se zbrali na Trgu bana Josipa Jelačića in se napotili proti sedežu vlade na Trgu sv. Marka, kjer so demonstracije prepovedane in kjer so jih pričakale policijske zapore. V poskusu prodora na trg je prišlo do spopada in to po tem, ko so začeli protestniki na policiste metati steklenice in skušali s prometnimi znaki prebiti ograde.

Policisti so uporabili solzivec, kmalu za tem pa je prišlo do resnejšega posredovanja organov reda, ki so protestnike potisnili od zapor. Pri tem je prišlo do fizičnega spopada, policisti pa so začeli z privedbami najbolj vročekrvnih.

Po doslej znanih podatkih je bilo poškodovanih nekaj oseb, osmim je policija odvzela prostost. Demonstranti so med vračanjem proti osrednjemu zagrebškemu trgu prevrnili in zažgali nekaj kontejnerjev, blokirali tramvajski promet in proti policistom metali različne stvari. Razmere so se okoli osme ure zvečer umirile. Med protesti je iz zgradbe vlade prišel notranji minister Tomislav Karamarko in bližnje policiste vprašal: »Koliko je teh indijancev?«