Na Dunaju o Kosovu nič novega

Brez dogovora o ključnih vprašanjih se je končal tretji dan pogovorov o načrtu o prihodnjem statusu Kosova na Dunaju. Za Beograd je nesprejemljivo razlastninjenje premoženja srbskih podjetij na Kosovu.

Objavljeno
23. februar 2007 20.06
Dunaj - Beograjska in prištinska delegacija sta končali tretji dan pogovorov o načrtu o prihodnjem statusu Kosova. Srečanje je pripravil posebni odposlanec ZN in glavni mednarodni pogajalec Martti Ahtisaari. Danes sta imeli na dnevnem redu dodatke k načrtu, ki se nanašajo na gospodarstvo in premoženje. Predstavniki so Beograda zavrnili predlagano načelo za nasledstvo, ki je veljalo za sukcesijo nekdanje SFRJ.

Nesprejemljiva privatizacija za Srbijo na Kosovu

Za Beograd je nesprejemljiv že dosedanji način razlastninjenja premoženja, ki so ga imela srbska podjetja na Kosovu pred prihodom mednarodnih civilnih in vojaških sil na Kosovu.

Usklajevalec beograjske delegacije Slobodan Samardžič je pred začetkom tretjega srečanja izpostavil, da bi morale biti današnje teme še bolj razumljive, saj gre za vprašanja javne in zasebne lastnine, "kar ves svet spoštuje". Sodeč po poročanju srbskih medijev pa je bilo še najmanj "razumevanja", ko so načeli vprašanja dolgov in nasledstva.

Priština: nasledstveni postopek mora temeljiti na načelih sporazuma o sukcesiji, ki je veljal za nekdanjo SFRJ

Po opoldanskem premoru je bilo slišati, da bo prištinska delegacija vztrajala, da Kosovo začne s Srbijo postopek nasledstva. Kot je pojasnil njen tiskovni predstavnik Skender Hiseni, mora nasledstveni postopek temeljiti na načelih sporazuma o sukcesiji iz leta 2001, ki je veljal za nekdanjo SFRJ. Član beograjske delegacije Leon Koen je zatrdil, da je za Srbijo nesprejemljivo načelo nasledstva, za katerega se poteguje Priština.

Baditerjeva načela za Kosovo niso sprejemljiva

Za Kosovo ne morejo veljati načela sukcesije nekdanje SFRJ, ki je bila rešena na podlagi Badinterjevega sporazuma. Kosovo namreč v nasprotju z drugimi naslednicami SFRJ ni imelo statusa republike, čeprav prištinska delegacija na Dunaju trdi drugače. Kosovo je bilo del Srbije, kot njena avtonomna pokrajina, so pojasnjevali predstavniki Beograda.

Priština je pripravljena prevzeti kosovski del mednarodnega dolga v Svetovni banki

Za srbsko delegacijo pa je bila vrhunec zahteva nasprotne strani, da mora imeti pravico do razdelitve premoženja Srbije v tujini. Kot je pojasnil Hiseni, je Priština pripravljena prevzeti kosovski del mednarodnega dolga v Svetovni banki ter v londonskem in pariškem klubu, v zameno pa bi dobila pravico do razdelitve premoženja, ki ga ima Srbija v tujini. Delegaciji bosta imela v soboto in nedeljo premor, v ponedeljek pa naj bi se ponovno sestali. Ta krog pogovorov naj bi sklenili 2. marca, njuno zadnje srečanje na Dunaju pa je predvideno za 10. marec, ko naj bi Ahtisaari predlagal morebiti spremenjeno, dokončno besedilo načrta.

Delegaciji sta današnje srečanje končali tako kot v sredo in četrtek, brez dogovora o ključnih vprašanjih, ki so bila vsak dan na dnevnem redu.