Na Filipinih se je zbudil vulkan Mayon

Na Filipinih se je zbudil vulkan Mayon in izbruhnil oblak pepela, ki je prekril nekatere okoliške vasi. Nekaj sto prebivalcev najbližjih naselij so zato že evakuirali, čeprav stopnja ogroženosti še ni visoka.

Objavljeno
11. november 2009 17.23
Ma. J.
Ma. J.
Manila - Na Filipinih se je davi zbudil vulkan Mayon in izbruhnil oblak pepela, ki je prekril nekatere okoliške vasi, v katerih sicer živi 22.000 ljudi. Nekaj sto prebivalcev najbližjih naselij so zato že evakuirali, čeprav stopnja ogroženosti še ni visoka. Vseeno je vodilni državni vulkanolog Renato Solidum opozoril, da bi v naslednji nekaj dneh lahko prišlo do novega vulkanskega izbruha.

V mestni občini Daraga, ki leži ob vznožju vulkana, je župan Cicero Triunfante naročil evakuacijo več kot 800 prebivalcev vasi Matnog in Banadero; po ostalih mestih in vaseh pa so filipinske oblasti vzpostavile poseben sistem obveščanja, ki bo prebivalce opozoril pred morebitnim izbruhom vulkana in naročil njihovo evakuacijo. To se bo sicer zgodilo, če bo Filipinski inštitut za vulkanologijo in seizmologijo povečal stopnjo ogroženosti.

 

Sicer pa so oblasti prebivalce okoliških krajev posvarile pred planinarjenjem, nabiranjem orhidej, kmetovanjem in ostalimi aktivnostmi na pobočju 2460 metrov visokega vulkana.

 

Mayon je eden od 22 delujočih vulkanov na Filipinih, ki ležijo na tako imenovanem pacifiškem ognjenem prstanu, na katerem so potresi in izbruhi vulkanov zelo pogosti. Mayon je najbolj silovito izbruhnil leta 1814, ko je umrlo več kot 1200 ljudi, zaradi izbruha leta 1993 pa je umrlo 93 ljudi.