Na Finskem prvi smrtni primer nove gripe

Finske zdravstvene oblasti so potrdile prvi primer smrti zaradi okužbe z virusom A H1N1. 25-letna ženska, ki je imela novo gripo, je umrla v soboto na zahodu Finske.

Objavljeno
26. oktober 2009 14.40
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Helsinki - Finske zdravstvene oblasti so danes potrdile prvi primer smrti zaradi okužbe z virusom A H1N1. 25-letna ženska, ki je imela novo gripo, je umrla v soboto na zahodu Finske.

Kot so sporočili s finskega nacionalnega inštituta za zdravje in blaginjo, so pri ženski 16. oktobra diagnosticirali okužbo dihal zaradi nove gripe, še isti dan pa je prejela zdravilo tamiflu. Dodali so, da je umrla ženska že dalj časa trpela zaradi druge dolgotrajne bolezni.


Na Finskem so doslej zabeležili okoli 520 primerov okužbe z virusom A H1N1, med njimi 50 v zadnjih dveh tednih. V državi so pri zdravstvenem osebju že začeli cepljenje proti virusu, prihodnji teden pa bodo začeli cepiti nosečnice.

Finske oblasti računajo, da bodo do konca leta cepili dva milijona Fincev, pri katerih naj bi obstajajo tveganje za okužbo - to so osebe, mlajše od 24 let, hudi bolniki, nosečnice in zdravstveno osebje.

 

Morebitno odločitev o cepljenju preostalega prebivalstva naj bi oblasti sprejele kasneje. Finska sicer šteje 5,3 milijona prebivalcev.

 

Glede na zadnje podatke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) iz minulega tedna je pandemija nove gripe doslej terjala skoraj 5000 smrtnih žrtev, večinoma v Severni in Južni Ameriki.