Na Floridi ujeli orjaškega pitona

Največji ujeti kačon v Evergladesu je prej požrl srno.

Objavljeno
02. november 2011 18.15
Posodobljeno
03. november 2011 09.45
F. S.
F. S.

MIAMI – V Evergladesu, 160 kilometrov dolgem in 97 kilometrov širokem močvirju s površino 15.520 kvadratnih kilometrov na dobro namočenem jugovzhodu ameriške zvezne države Florida (leta 1947 so ga razglasili za strogo zaščiteni park), v vodi in na suhem mrgoli živali. In to ne le avtohtonih, ki so v nasprotju z drugimi zaščitene. Po zaslugi ljudi, ki živijo na tistem koncu Floride, in katastrofalnega orkana Andrews, ki se je nad območjem znesel v drugi polovici avgusta 1992 (orkan 5. stopnje je povzročil za 26,5 milijarde dolarjev škode in bil usoden za 75 ljudi), so se v velikem naravnem parku z vselej milo subtropsko klimo pošteno razmnožili tudi burmanski pitoni.

50.000 pitonov

Po ocenah skrbnikov parka naj bi jih bilo okoli 50.000, boljši ameriški poznavalci kač pa pravijo, da jih je verjetno še enkrat toliko. Za to je bilo najprej krivo razdejanje, ki ga je orkan Andrew pustil za sabo v več kot 30 živalskih vrtovih, a tudi zasebni ljubitelji velikih kač, ki so se očitno že prevelikih domačih ljubljenčkov naveličali in jih v narodnem parku prepustili usodi. Ker je požrešnih pitonov že odločno preveč, so floridske oblasti pred dvema letoma dovolile njihov odlov.

Največji ujeti kačon v Evergladesu je prej požrl srno

Pooblaščeni lovci so lani ujeli 18 večjih in daljših pitonov, predlani pa še 21. Začeli so jih loviti in ubijati, da se ne bi naselili in razmnožili še na severnem koncu Floride, kjer so jih v zadnjih letih tudi že videli in ujeli. Čeprav se je letošnji uradni lov na neavtohtone burmanske pitone šele začel, sta čuvaja narodnega parka le nekaj kilometrov od mesta Naples ujela 4,97 metra dolgega orjaka z velikim plenom v želodcu. Ko sta mu čuvaj Skipp Snow in strokovnjak za velike eksotične kačone Scott Hardin potem odprla želodec, sta v njem našla kadaver 35 kilogamov težke srne, ki bi jo prebavil šele v 132 urah. Ta je do zdaj največji ujeti burmanski piton v Evergladesu. V ZDA imajo večjega le v živalskem vrtu v Kansas Cityju, kjer strašijo obiskovalce s skoraj osem metrov dolgim pitonom, krščenim za Meduzo. Pred tremi leti so v Evergladesu čuvaji našli mrtvega štiri metre dolgega burmanskega pitona in dva metra dolgega aligatorja, ki sta v smrtonosnem dvoboju poginila. Piton je očitno še živega aligatorja napol požrl, a mu je ta z ostrimi luskami razparal telo s kožo in z drobovjem vred.