Na Goriškem v Italiji primer okužbe z virusom Zahodnega Nila

Županja Silvia Caruso je dejala, da je položaj pod nadzorom in da ni nobenega razloga za preplah.

Objavljeno
25. september 2012 22.02
WESTNILE/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Trst - V Italiji na Goriškem so zabeležili primer okužbe z virusom Zahodnega Nila, zaradi katerega so obolelo osebo sprejeli na zdravljenje na oddelku za intenzivno nego. Po poročanju Primorskega dnevnika, ki ga povzema Slovenska tiskovna agencija, je do okužbe prišlo, potem ko je osebo pičil komar, okužen z virusom.

Primer okužbe z virusom Zahodnega Nila je goriško zdravstveno podjetje obravnavalo v prejšnjih dneh, obolela oseba pa je doma iz občine Škocjan v Goriški pokrajini. Ker je imela tudi druge zdravstvene težave, so jo sprejeli na zdravljenje na oddelek za intenzivno nego.

Da bi ljudem nudili čim več informacij o bolezni, bo zdravstveno podjetje v četrtek pripravilo javno srečanje v sejni dvorani županstva v Škocjanu, kjer bosta poleg županje Silvie Caruso govorila še zdravnika z oddelka za preventivo Andrea Valantig in Maria Zerbin.

Caruso: Ni razloga za preplah

Županja Silvia Caruso je dejala, da je položaj pod nadzorom in da ni nobenega razloga za preplah, predvsem pa je dobro, da ljudje vedo, da je z nekaterimi preprostimi dejanji, kot sta na primer odstranitev vode iz podstavkov za cvetlice ali pa košnja ter redčenje trave na domačih gredicah, možno nadzorovati položaj.

Voda je namreč lahko gojišče komarjev, ki prenašajo virus na človeka; drugače virus prenašajo predvsem ptiči. Prenašalca pa sta predvsem dve vrsti komarja - tigrasti komar in komar vrste culex.

Virus Zahodnega Nila ima podobne simptome kot navadna gripa, v skrajnih primerih lahko povzroči komo in smrtonosno zatekanje možganske opne (encefalitis) ali pa meningitis. To se zgodi le v 15 odstotkih primerov, drugače so prvi simptomi obolenja trije do šest dni srednje povišane telesne temperature, glavobol in bolečine v mišicah, še navaja STA.