Na grških ulicah znova razočarani zaposleni v javnem sektorju

Zaradi načrtovanih odpuščanj so danes začeli stavkati šolski hišniki, pridružili so se jim še učitelji na gimnazijah.

Objavljeno
16. september 2013 18.20
TOPSHOTS-GREECE-ECONOMY-PROTEST-POLICE
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Atene - Po poletnem premoru se vlada grškega premiera Antonisa Samarasa sooča z novim valom stavk v javnem sektorju. Zaradi načrtovanih odpuščanj so danes začeli stavkati šolski hišniki, pridružili so se jim še učitelji na gimnazijah. Za pet dni so z delom prekinili tudi zaposleni v pokojninskih in zdravstvenih skladih.

Kot poroča STA, je kakšnih sto šolskih hišnikov danes poskušalo vstopiti v prostore ministrstva za reformo javne uprave v Atenah, od koder jih je morala policija razgnati s solzivcem. Več deset protestnikov je bilo pri tem ranjenih.

Dopoldne so petdnevno stavko začeli učitelji v gimnazijah, medtem ko so učitelji v osnovnih šolah delo prekinili za tri ure. Tudi zaposleni v pokojninskih in zdravstvenih skladih so začeli petdnevno stavko.

Več tisoč učiteljev in drugih zaposlenih v javnem sektorju se je danes zbralo na protestnem shodu pred grškim parlamentom. Okoli 10.000 ljudi se je podobnega shoda udeležilo v severnem mestu Solun.

Razlog za stavke je načrt Aten, da do konca tega leta 25.000 javnih uslužbencev umestijo v program t. i. mobilne rezerve. V tej shemi prejemajo znižano plačo, dokler jim ne najdejo drugega mesta v javni upravi. Če tega mesta ne bo, bodo odpuščeni. Do konca leta 2014 naj bi brez dela tako ostalo 15.000 javnih uslužbencev.

V sredo in četrtek naj bi v Grčiji 48 ur stavkal celoten javni sektor. Zdravniki v državnih bolnišnicah bodo od torka dalje tri dni obravnavali le nujne primere. Zaenkrat pa nič ne kaže, da bi delavski boj kakor koli vplival na turistični sektor, še piše STA.