Na Haitiju še brez odločitve o drugem krogu volitev

Na predsedniških volitvah na Haitiju 28. novembra lani sta največ glasov dobila nekdanja prva dama Mirlande Manigat in priljubljeni pevec Michel Martelly, je razvidno iz uradnih izidov, ki jih je danes objavila volilna komisija. Manigatova in Martelly se bosta pomerila v drugem krogu volitev 20. marca.

Objavljeno
03. februar 2011 09.22
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Port-au-Prince - Množica, ki se je zbrala pred zgradbo volilne komisije in v njeni bližini, je izide bučno pozdravila. Prebivalci Haitija so razglasitev izidov nestrpno pričakovali. Številni so zaradi nje prej odšli z dela, banke pa so svoja vrata zaprle prej kot ponavadi, poroča slovenska tiskovna agencija STA. Razglasitev volilnih izidov je bila sicer sprva napovedana za sredo, a so jo preložili za en dan.

V prestolnici Port-au-Prince so se bali vnovičnega izbruha demonstracij, kakršen se je zgodil po objavi prvih rezultatov volitev. Po teh je bil na prvih treh mestih poleg Manigatove in Martellyja še zaveznik sedanjega predsednika Reneja Prevala Jude Celestin. Opozicija je vlado in Celestina obtožila volilnih prevar in zahtevala razveljavitev volitev.

Organizacija ameriških držav (OAS) je nedavno priporočila, naj Celestina črtajo s seznama in naj se v drugi krog uvrstita Manigatova in Martelly in v nasprotnem primeru zagrozila z ukinitvijo finančne podpore državi. Prevalova stranka Inite je prejšnji teden pristala k umiku svojega kandidata, vendar pa Celestin sam od kandidature ni odstopil.

Prevalov petletni mandat se bo po ustavi iztekel v ponedeljek, vendar pa bo lahko v skladu z naknadno sprejetim zakonom ostal na položaju še največ tri mesece, med drugim tudi zato, ker je tudi leta 2006 prisegel kasneje, kot je bilo predvideno. V primeru, da bo Preval odstopil, bo v skladu z ustavo položaj začasno prevzel najvišji član haitijskega vrhovnega sodišča.

Razmere na Haitiju, ki si še ni opomogel od katastrofalnega potresa januarja lani, dodatno zapleta nedavna vrnitev nekdanjega diktatorja Jeana-Claudea Duvaliera, vrniti pa se želi tudi pregnani nekdanji predsednik Jean-Bertrand Aristide. Prvi krog predsedniških in parlamentarnih volitev je bil sporen tudi zaradi tega, ker na njih ni smela sodelovati Aristidova levičarska stranka Fanmi Lavalas.