Na Hrvaškem letos več nočitev

Na Hrvaškem so v prvih osmih mesecih letos zabeležili 49 milijonov nočitev, kar je za 100.000 ali 0,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani, je dejala hrvaška premierka Jadranka Kosor.

Objavljeno
08. september 2009 19.44
Šp.K./STA
Šp.K./STA
Opatija - Kosorjeva je še povedala, se je avgusta v medletni primerjavi povečalo tudi število turistov. Kosorjeva, ki je v Opatiji vodila srečanje komisije za koordinacijo in spremljanje dejavnosti za turistično leto 2009, je povedala, da so prejšnji mesec na hrvaškem Jadranu našteli 2,8 milijona turistov, kar je za tri odstotke več kot avgusta lani. Obenem je bilo nočitev za pet odstotkov več ali skupaj 19,2 milijona.

Število turistov je v prvih osmih mesecih znašalo 8,1 milijona oz. dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

 

Največ turistov je bilo iz Nemčije, Slovenije, Avstrije in Italije. Minister za turizem Damir Bajs je izpostavil, da je turizem najbolj konkurenčen del hrvaškega gospodarstva, ter da je bila Hrvaška letos boljša od svojih tekmic z izjemo Turčije in Tunizije.

 

Kosorjeva je napovedala, da bodo v prihodnjem letu ukinili vizume za več držav, med ostalimi tudi za Indijo in Kitajsko, na Kitajskem pa bodo odprli tudi urad hrvaške turistične skupnosti. Napovedala je, da bodo v prihodnjem letu verjetno začeli šolsko leto nekoliko kasneje, in sicer v skladu z zahtevami turističnih delavcev.