Na Hrvaškem mrzlično iščejo Antonio in voznika

Hrvaška že več kot deset dni trepeta za usodo 17-letnega dekleta.

Objavljeno
17. junij 2011 21.57
Rok Kajzer, Zagreb
Rok Kajzer, Zagreb
Zagreb - Danes je potekel enajsti dan iskanja 17-letne Antonie Bilić, dekleta, ki so jo nazadnje videli, ko ji je ustavil voznik tovornjaka. Za usodo dekleta trepeta celotna Hrvaška, veliko prebivalcev pa na različne načine pomaga družini - po mestih skupaj lepijo plakate, pomagajo pri »prečesavanju« območij iskanja, Facebook stran, kjer se tudi zbirajo informacije o pogrešani, pa je podprlo več kakor 35.000 ljudi. Poleg Antonie je voznik tovornjaka druga najbolj iskana oseba na Hrvaškem. Kljub podatkom o vozilu in fotorobotu ga še niso izsledili.

»Z operativnim delom smo ugotovili, da je Antonia Bilić na dan izginotja 'štopala' v Drnišu na Čikolskem mostu in vstopila v tovorno vozilo z modro ponjavo in belo kabino,« so sporočili iz policije in objavili fotorobot voznika. Vsaj dva voznika, ki sta ustrezala opisu in ki sta vozila takšen tovornjak, so pridržali, a ugotovili, da nista povezana s primerom. Danes so, tudi s pomočjo helikopterja, policisti preiskovali širše območje Drniša, podobno akcijo pa so izvedli tudi na območju Zadra in Gospića.

Preiskujejo pa tudi območja na drugih delih poti, po kateri se je domnevno peljalo tovorno vozilo. »Še naprej preverjamo osebe, ki so fizično podobne objavljenemu fotorobotu in ki jih nenehno dobivamo od državljanov in uslužbencev policije iz vse države. Doslej smo preverili več kakor 300 oseb, a nikogar nismo neposredno povezali s primerom,« so sporočili z notranjega ministrstva.

Množična podpora državljanov

Kljub množični podpori in informacijah državljanov, pregledom nadzornih kamer na avtocestah, mejnih prehodih, bencinskih servisih in parkiriščih, preverjanju prevozniških podjetij ter izjemnemu trudu policije preiskava še ni dala otipljivih rezultatov. »Zahvaljujemo se vsem za številne informacije in skupno željo, da najdemo Antonio Bilić,« so sporočili z MNZ in državljane pozvali, naj še naprej sodelujejo s policijo. Najhuje je družini, ker ne vedo več, kaj bi še naredili, da bi našli ljubljeno osebo.

Družino je poklicala tudi hrvaška premierka Jadranka Kosor, ji izrekla moralno podporo in obljubila svojo takojšnjo pomoč, če bi družina ocenila, da jo potrebuje. Družinski člani so premierki povedali, da so zadovoljni z delom policije in ostalih služb, med njimi so tudi gorski reševalci. Brez kritik na račun policije sicer tudi tokrat ni šlo, saj v nekaterih medijih ocenjujejo, da se je preiskava intenzivirala šele po tem, ko so akcije iskanja spodbudili v medijih. Notranji minister Tomislav Karamarko se je državljanom zahvalil za pomoč; upa pa, da bodo dekle našli.

Vsa Hrvaška z družino

Za zdaj tudi ni povsem jasno, kdo je dal opis domnevnega storilca policiji. Po enih interpretacijah je bil to sosed družine, po drugih je tako natančen opis dalo dekle, ki ji je voznik ustavil, preden je pozneje pobral Antonio. V njegov tovornjak to dekle ni hotelo vstopiti. S policije so sporočili, da so priči zagotovili anonimnost, da pa ta oseba »ni bila v fizičnem stiku z voznikom«. Policija tudi ni umaknila informacije o vozilu, torej o beli kabini in modri ponjavi, saj so kar štiri priče potrdile, da so takšen tovornjak opazile. Policija je preiskala tudi območje ob avtocesti, našli so oblačila in mobitele, a nič od tega ni bilo Antonijinega. Njen mobilni telefon je bil izključen sedem dni po izginotju, zadnji signal pa so zabeležili na območju Ogulina.

»Vsa Hrvaška je z nami. Hvaležni smo za to. Sporočila bi vsem, da družina ne bo končala iskanja, dokler je ne najdemo,« je dejala Antonijina sestra Ana.