Na Hrvaškem potrdili 30 novih okužb, v Srbiji 102

Gre za največje število novookuženih po 8. maju, ko so na Hrvaškem potrdili 36 novih primerov.

Objavljeno
23. junij 2020 14.55
Posodobljeno
23. junij 2020 17.59
Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je ocenil, da 30 novookuženih ne pomeni, da se je epidemiološka situacija bistveno poslabšala. FOTO: Primož Zrnec
STA, Ka. M.
STA, Ka. M.
Na Hrvaškem so od ponedeljka ob 14. uri potrdili še 30 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, je danes sporočil hrvaški štab za civilno zaščito. Gre za največje število novookuženih v 24 urah po 8. maju, ko so imeli 36 novih primerov. Od 18. junija so na Hrvaškem zabeležili 89 novih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Največ novih primerov so potrdili na območju Zagreba, kjer so zabeležili 14 primerov. V osiješko-baranjski županiji je 12 novih okužb, med katerimi je deset nun v samostanu v Đakovu. V Slavoniji so zabeležili še en primer na območju Slavonskega Broda, medtem ko sta dve osebi z območja Dubrovnika, ena pa iz hrvaške Istre, navaja nacionalni štab civilne zaščite.

Preberite še: Kacin in Gantar z različnimi pogledi na hrvaško epidemiološko sliko

Na Hrvaškem je za covidom-19 doslej zbolelo 2366 oseb, 2142 oseb pa je ozdravelo. Na zdravljenju je še 117 oseb, umrlo je 107 ljudi. Opravili so več kot 73.000 testov, v zadnjih 24 urah 347.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš, ki se mudi na obisku v Splitu, je pred novinarji ocenil, da 30 novookuženih ne pomeni, da se je epidemiološka situacija bistveno poslabšala. Pojasnil je, da ni eksponentnega zvišanja števila okuženih. Meni, da novi primeri kličejo k previdnosti vseh, da bi preprečili širjenje novega koronavirusa.

NIJZ: Hrvaška epidemiološka slika podobna slovenski

Potem ko je minister za zdravje Tomaž Gantar izrazil zaskrbljenost zaradi razmer glede novega koronavirusa na Hrvaškem, danes na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) mirijo, da je epidemiološka slika na Hrvaškem podobna stanju v Sloveniji. STA


Aktualno dogajanje glede pandemije bolezni covid-19 spremljamo: TUKAJ. 

Več okužb kot Hrvaška pa trenutno beležijo druge države Balkana. Potem ko so v ponedeljek v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Severni Makedoniji našteli več kot 90 novih okužb, so jih danes v Bosni in Hercegovini potrdili 63, piše hrvaški Index.hr, v Srbiji pa 102 (testirali so 6025 oseb). V Severni Makedoniji so potrdili 118 novih primerov okužbe s koronavirusom. 

V Srbiji in Bolgariji je zaradi nadaljnjega širjenja novega koronavirusa obvezna uporaba maske v javnih zaprtih prostorih. V Bolgariji, tako Reuters, so minuli teden potrdili 606 novih okužb, kar je največ v enem tednu od začetka epidemije.